L’1 de març del 2016 va entrar en vigor el Registre Central de Delinqüents Sexuals regulat a través del Reial Decret 1110/2015, de l’11 de desembre.
El Registre es crea sobre la base del dret fonamental del menor a que el seu interès superior sigui prioritari, d’acord amb les normes nacionals i supranacionals, i per desenvolupar un sistema per conèixer si els que pretenen accedir i exercir professions, oficis i activitats que impliquin un contacte habitual amb menors no tenen condemnes i facilitar la investigació i identificació dels autors de delictes contra la llibertat i indemnitat sexuals. En aquest Registre es recullen les dades d’identitat (inclòs el registre d’ADN) i processals de persones condemnades per aquest tipus de delictes.
Així, els condemnats a Espanya i en altres països per delictes contra la llibertat i indemnitat sexual i tracte d’éssers humans amb fins d’explotació sexual, inclosa la pornografia, amb independència de l’edat de la víctima, no podran realitzar activitats, treballs o voluntariat en els que estiguin en contacte amb menors.
Tot aquell la professió o activitat del qual impliqui contacte habitual amb menors haurà de presentar un certificat de Delictes de Naturalesa Sexual. Si el sol·licitant no és de nacionalitat espanyola, a més d’aquest certificat (que sol·licitarà al Registre Central de Delictes Sexuals) ha d’obtenir un certificat del seu país de nacionalitat.
Anteriorment no existia aquest Registre i s’havia de facilitar el certificat d’antecedents penals, però s’entenia que envaïa en certa mesura la privacitat de les persones sol·licitants, ja que en ell podien aparèixer condemnes d’altres delictes que no implicaven cap impediment per al desenvolupament de la seva professió.
Com hem avançat, ho hauran de presentar persones en contacte habitual amb menors, segons la normativa de protecció del menor i altres informes (entre ells el 0401/2015 de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades -AEPD-) sempre que la professió en si mateixa impliqui, per la seva pròpia naturalesa i essència, un contacte habitual amb menors, tenint-los per exemple com a destinataris prioritaris dels serveis prestats, per ser -per exemple- serveis específicament destinats a menors. Per tant, les persones que treballin o hagin de treballar com educadors, professionals de serveis de pediatria, catequistes, cangurs, monitors de lleure, tècnics d’activitats esportives, voluntaris d’ONG, i fins i tot empleats i empleades de la llar, hauran de presentar aquest certificat; a expenses de més concreció per via reglamentària.
La sol·licitud d’aquest certificat de Delictes de Naturalesa Sexual serà gratuïta i es farà, preferentment, per mitjans electrònics amb certificat electrònic a la seu Electrònica del Ministeri de Justícia, de forma presencial o per correu postal. Si es vol sol·licitar de forma presencial o per correu electrònic s’haurà d’omplir un formulari en les gerències territorials del Ministeri de Justícia i s’haurà d’aportar original o fotocòpia compulsada del DNI, targeta de residència, passaport, carnet de conduir o document d’identificació comunitari o equivalent, en vigor, sempre que el document presentat permeti identificar-lo correctament.
Hi ha la possibilitat que un representant sol·liciti el certificat; però aquest -a més d’acreditar la seva identitat- ha d’aportar:
– Original o fotocòpia compulsada del document d’identificació en vigor del representat.
– Original o fotocòpia compulsada del document que acrediti la representació per qualsevol mitjà vàlid en dret que deixi constància fidedigna de la mateixa (document públic autoritzat per notari, document privat amb signatures legitimades per notari o document privat, atorgat en compareixença personal de l’interessat davant empleat públic, que farà constar aquesta circumstància mitjançant diligència).
Ara bé, si el professional treballa per un òrgan de l’Administració pública (per exemple, Conselleria d’Educació) es podrà tenir accés al Registre Central de Delinqüents Sexuals mitjançant la plataforma de mediació de dades que permet comunicar-se a les diferents administracions, sempre i quan prèviament hagin demanat el consentiment de l’interessat (segons l’article 9.2 de la Llei 1110/2015).
En relació al compliment de la normativa vigent de protecció de dades personals, advertim la necessitat de que les empreses i administracions que sol·licitin aquest certificat als seus treballadors hauran de revisar els seus fitxers inscrits en l’AEPD, o autoritat de protecció de dades autonòmica, per tal d’adequar-se a la nova tipologia de dades; també de la necessitat de legitimació dels mateixos; i de l’aplicació de les mesures de seguretat de nivell bàsic i mig als fitxers automatitzats o no automatitzats que incloguin aquesta informació, en aplicació de l’article 81.2 a) del RLOPD.
Sonia Gracia
Advocada