En molts casos de divorci, es produeixen discrepàncies pel que fa al repartiment dels béns, i a l’hora té conseqüències fiscals importants a considerar, com és l’impost sobre la Renda.
En contraure matrimoni, a més de l’amor, altres factors són importants, com és el cas del règim matrimonial escollit, ja que té algunes conseqüències sobre el patrimoni si l’amor s’acaba i la societat matrimonial es dissol. Veiem aquest règims matrimonials:
1. El règim de guanys. Amb aquest règim es fan comuns els futurs guanys dels cònjuges, exceptuant els béns privats (es posseeixen de solter, herències o les donacions).
2. El règim de separacions de béns. Amb aquest règim els esposos són totalment independents en el pla econòmic (en Catalunya és el sistema econòmic del matrimoni).
3. El règim de participació. Per a la seva aplicació és necessari l’acord dels esposos mitjançant un contracte. Funciona amb règim de separació, però en cas de divorci cada cònjuge comparteix amb l’altre els increments o discriminacions del seu patrimoni.
Existeixen les capitalitzacions matrimonials, que són un contracte que pot signar abans o desprès del matrimoni amb l’objecte de fixar les normes que afectaran a la part econòmica del matrimoni. És necessari formalitzar-se en escriptura pública i a més ha d’inscriure’s en el Registre Civil.
Existeixen també altres situacions, que juntament amb les anteriors, convé saber els fonaments de la planificació fiscal patrimonial, i les tècniques per reduir l’impacte fiscal en decisions d’inversió i desinversió.
Consulti amb el seu assessor fiscal.
Josep Cid Dacosta
Soci-Economista