Accident teletreballant, laboral o domèstic?
Què passa si tinc un accident a casa teletreballant?
Amb la implantació del teletreball en moltes empreses, existeixen nombrosos dubtes a l’hora de determinar què succeeix si un treballador sofreix un accident teletreballant en el seu domicili durant la jornada laboral, és un accident laboral o domèstic?
El Reial decret llei 28/2020, de 22 de setembre, de treball a distància, estableix un nou marc normatiu on es regula aquesta modalitat de treball. Encara que en aquesta norma el legislador no ha fet cap esment específic a la qualificació d’accident de treball en el treball a distància.
Per tant, mancant una regulació específica, hauria d’acudir-se a la normativa general on es regula aquesta matèria, és a dir, a l’article 156 del Text Refós de la Llei General de Seguretat Social: tot accident esdevingut en el lloc i en l’horari de treball es presumirà accident laboral.
La importància de delimitar el temps i l'espai del teletreball
En els acords que es pactin a nivell Conveni Col·lectiu, Acord d’Empresa o Acord Individual amb els treballadors sotmesos a aquesta modalitat de treball i perquè l’empresa pugui:
Delimitar el seu àmbit de responsabilitat.
- Delimitar la presumpció de laboralidad davant qualsevol incident.
- Garantir la seguretat dels seus treballadors.
- Ha de delimitar-se clarament el temps (jornada) i l’espai o lloc de treball.
Dins de l’habitatge acordat per treballador i empresari, es deu a;
- convenir i delimitar de forma detallada la zona concreta habilitada per a la prestació del treball objecte de la relació laboral.
- convé recordar l’obligació de realitzar una avaluació del lloc de treball.
Si l’empresa tolera la prestació de serveis en zones no avaluades pot incórrer en responsabilitats administratives, civils o penals, en cas d’accident de treball tant traumàtics com no traumàtics (els més habituals, trastorns múscul esquelètics).
Horaris de teletreball
El Reial decret llei 28/2020, exigeix especial atenció als temps de treball i, en particular, a la “distribució de la jornada, els temps de disponibilitat i la garantia dels descansos i desconnexions durant la jornada”.
És convenient, per tant, indicar en els Acords entre empresa i treballador:
- Distribució de la jornada, respectant els límits de la jornada màxima i els temps de descans obligatoris establerts.
- Inici i la finalització de la jornada.
- Procediment per a registrar qualsevol desconnexió durant la jornada laboral (assumptes propis, assistències justificades, permisos, etc.).
- Mesures adoptades per l’empresa per al compliment del Dret a la desconnexió digital.
No ha de perdre’s la perspectiva del ressorgiment en la jurisprudència recent de la teoria del “nexe remot”, això és, tots aquells accidents produïts a conseqüència de l’exercici del treball seran atrets per la “vis atractiva” de l’accident de treball, per tot això, qualsevol activitat que s’exerceixi a conseqüència del treball, incloent la modalitat analitzada podrà ser declarada com a laboral.
Des de Lladó Grup Consultor podem acompanyar-li i assessorar-ho a través dels nostres professionals de l’àrea laboral.
Àrea Laboral