Com i quan es reparteixen els dividends?
El repartiment dels dividends és una manera de distribuir el benefici empresarial, possibilitat recollida en la Llei de Societats de Capital. Podríem definir el dividend com una part del benefici mercantil, la qual es destina als accionistes o socis de la societat mercantil.
Com repartim els dividends?
En la constitució d’una societat mercantil, és habitual que els socis vulguin que els beneficis es reparteixin segons el percentatge de capital que correspon a l’aportació que ha realitzat al capital.
l fet de disposar accions o participacions socials, atorga i proporciona el dret a percebre el repartiment de dividends de manera proporcional segons el percentatge de participació en el capital social de l’entitat mercantil, en virtut del que s’estableix en l’article 93 de la Llei de Societats de Capital: “En els termes establerts en aquesta llei, i excepte els casos en ella previstos, el soci tindrà, com a mínim, els següents drets: El de participar en el repartiment dels guanys socials i en el patrimoni resultant de la liquidació.(…)”.
Participacions privilegiades
En principi, totes les participacions d’una empresa atorguen els mateixos drets als socis. No obstant això, la llei permet crear participacions privilegiades, i que el privilegi consisteixi en el cobrament d’un dividend preferent si existeixen beneficis. Com, per exemple:
- Pot establir-se en els estatuts que les participacions privilegiades atorguin al seu titular el dret a llevar un 10% dels beneficis per al seu repartiment exclusiu. I que a més tinc dret a cobrar el dividend ordinari que li correspongui.
- El privilegi pot ser útil per a compensar el major risc que assumeix un soci enfront dels altres. Per exemple, si la societat està en dificultats i només un soci aporta fons a través d’un augment de capital, pot exigir que les noves accions o participacions tinguin un dividend privilegiat per a quan els resultats vagin bé.
Participacions a parts iguals
Segons una recent resolució, les participacions privilegiades no són l’única manera d’alterar la regla general del repartiment de dividends en proporció. També és possible establir en els estatuts que el repartiment de dividends es faci a parts iguals o “per caps”. És a dir,
- que cada soci cobri el mateix dividend amb independència del seu percentatge en el capital social. Això és possible, perquè la llei especifica que el repartiment de dividends es farà en proporció a la participació en el capital “excepte disposició contrària dels estatuts”. Pel que, aquests poden establir altres regles de repartiment.
El repartiment de dividends a parts iguals o per caps, pot ser útil en algunes situacions com per exemple;
- En empreses familiars, quan un dels seus fills ostenta un percentatge de capital major que els altres, perquè està més implicat en el negoci i més preparat per a prendre decisions. Però la seva voluntat és que tots cobrin els mateixos dividends, per a assegurar a cadascun d’ells els seus ingressos fixos.
- Socis i gestors, quan un constituirà una SL amb altres socis, però el seu percentatge de participació serà una mica inferior. No obstant això, en atenció a la implicació de cadascun en el projecte, puc proposar que el dividend sigui per a tots, amb una clàusula estatutària.
Quan es reparteixen els dividends?
La Llei de Societats de Capital ens presenta dos conceptes de distribució:
- Resultats dels Comptes Anuals aprovades.
- Resultats en forma de dividend a compte.
En relació amb el primer i a l’empara dels articles 272 a 276 de la LSC no existeix cap dubte que el moment per al repartiment de dividends és amb caràcter posterior a l’aprovació dels Comptes Anuals de l’exercici tancat.
Per part seva, i en relació amb el dividend a compte, la temporalitat no és tan clara com en l’anterior. Ja que el dividend a compte de l’exercici en curs pot ser repartit amb caràcter previ a l’aprovació dels Comptes Anuals de l’exercici en curs, segons allò que s’ha fixat en l’article 277 de la LSC.
Des de Lladó Grup Consultor podem acompanyar-li i assessorar-ho a través dels nostres professionals.
Àrea Jurídica