Les donacions de pares a fills tenen un tractament especial en la llei, tant en relació amb els impostos aplicables, com en les conseqüències que poden tenir de cara a la posterior transmissió hereditària.
En alguns territoris, la mateixa transmissió el tractament legal és diferent segons es faci inter vivos, com a donació, o mortis causa, com successió hereditària, la qual cosa ha motivat que moltes famílies es decideixin a donar en vida als seus descendents en comptes d’esperar a fer-ho per testament.
Què és la donació?
Es considera donació a l’acte de liberalitat que es produeix en vida dels implicats, pel qual, la persona que dona disposa a títol gratuït d’un bé o dret a favor d’una altra persona, que l’adquireix quan accepta. Es tracta d’una transmissió en la qual no existeix cap contraprestació del donatari (qui rep) al donant (qui dona).
Existeixen donacions especials aquelles en les quals una part és gratuïta i una altra onerosa, es tributarà per l’impost de donacions i pel de transmissions patrimonials, respectivament.
Regulació de la donació de pares a fills a Catalunya
Les donacions a Catalunya es regulen per la Llei catalana 19/2010, de 7 de juny, de regulació de l’impost sobre successions i donacions, ja que es tracta d’una matèria cedida a les comunitats autònomes, i la tributació per aquests conceptes pot variar considerablement d’uns territoris a uns altres.
La llei catalana serà aplicable a les donacions que compleixin els següents requisits:Que se trate de una donación de bienes inmuebles en Cataluña.
- Que es tracti d’una donació de béns immobles a Catalunya.
- En cas de donar-se béns mobles o de drets, el donatari tingui la seva residència habitual a Catalunya en la data de la meritació de l’impost. La data de la meritació és el dia en què té lloc l’acte o contracte.
Subscriu-te a la nostra newsletter
Claus que has de saber en les les donacions de pares a fills a Catalunya
Les donacions realitzades dels pares als seus fills a Catalunya, tenen algunes particularitats respecte a les que beneficien a altres donataris.
- Pot passar que en una mateixa transmissió pot ser menys costosa que si es tributa com a donació que si es fa com a successió hereditària o mortis causa.
- La llei de successions i donacions a Catalunya, contempla importants reduccions aplicables a les donacions de pares a fills, segons els béns que es transmetin o la finalitat de la donació.
- Les donacions realitzades en els 10 anys anteriors a la mort del donant, s’imputaran a la part de legítima que correspongui en herència al donatari, si és el cas.
Aquestes normes impliquen que, tret que el donant digui el contrari, les donacions realitzades en els 10 anys anteriors a un fill comptaran com a part de la seva legítima en el moment de la mort del progenitor.
El donant haurà de fer constar expressament en el moment de la donació si és imputable a la legítima o no, no podent fer-ho amb posterioritat. Si no es especifíca, el l’article 451-8 del llibre quart del Codi Civil de Catalunya estableix que són imputables a la legítima les següents donacions:
- Les voluntats pel progenitor a favor dels seus fills perquè puguin adquirir el seu primer habitatge.
- Les que tenen per finalitat ajudar-los a emprendre una activitat professional, industrial o mercantil que els proporcioni independència personal o econòmica.
Tens algun dubte sobre les donacions?
Com pot ajudar-te l'equip legal de Lladó Grup Consultor
Si en la teva família s’està pensant fer una donació és important conèixer al detall les implicacions, regulació i quan i com realitzar-lo.
Des de l’equip legal Lladó Grup Consultor format per advocats especialitzats podem oferir-te assessorament i acompanyar-te en tot el procés de la donació.