Reforma de la Llei Concursal que entra en vigor el 26 de setembre
S’ha publicat en el BOE del 6 de setembre la reforma del text refós de la Llei Concursal, l’entrada en vigor de la qual es fixa per al 26 de setembre, excepte el referent a la tramitació especial per a microempreses i autònoms, que ho farà l’1 de gener de 2023, que introdueix novetats de gran importància en molts aspectes del procediment concursal.
La llei conté determinades regulacions específiques que es posaran en marxa una mica més tard. En concret, el procediment específic per a microempreses, que no estarà vigent fins a l’1 de gener de 2023. Uns procediments que estan pendents que es finalitzi l’elaboració de les eines tecnològiques necessàries. En concret, d’una plataforma i uns formularis en línia sobre els quals el departament porta més de mig any treballant i en la qual s’havien decantat per la intervenció de professionals (advocats i procuradors) en aquests casos per la major garantia que suposa per als petits empresaris endeutats.
Quan entrarà en vigor la reforma concursal?
La reforma de la Llei Concursal 16/2022 aprovada el 05 de setembre, entrarà el pròxim 26 de setembre de 2022, excepte el referent a la tramitació especial per a microempreses i autònoms, que ho farà l’1 de gener de 2023 (aquests procediments estan pendents que es finalitzi l’elaboració de les eines tecnològiques necessàries. En concret, d’una plataforma i uns formularis on line).
Quines principals novetats incorpora aquesta reforma concursal?
Amb aquesta futura llei es realitza «una reforma estructural de gran importància del sistema d’insolvència», com així s’extreu del Preàmbul de la Llei 16/2022, de 5 de setembre, del qual podem extreure les següents novetats:
- Introducció de Plans de reestructuració i supressió dels acords de refinançament i acords extrajudicials.
En primer lloc, s’introdueixen els denominats plans de reestructuració, un instrument preconcursal dirigit a evitar la insolvència, o a superar-la, que possibilita una actuació en un estadi de dificultats previ al dels vigents instruments preconcursals, sense l’estigma associat al concurs i amb característiques que incrementen la seva eficàcia.
La seva introducció incentivarà una reestructuració més primerenca, i per tant amb majors probabilitats d’èxit, i contribuirà a la descongestió dels jutjats i per tant a una major eficiència del concurs.
En efecte, les empreses podran acollir-se als plans de reestructuració en una situació de probabilitat d’insolvència, prèvia a la insolvència imminent que s’exigeix per a poder recórrer als actuals instruments.
- Reforma del procediment concursal: procediment d’insolvència únic.
La futura llei reforma el procediment concursal per a incrementar la seva eficiència, introduint múltiples modificacions procedimentals dirigides a agilitzar el procediment, facilitar l’aprovació d’un conveni quan l’empresa sigui viable i una liquidació ràpida quan no ho sigui.
En el disseny d’aquests procediments s’ha prestat especial atenció a les microempreses, que constitueixen entorn del 94% de les empreses espanyoles, per a les quals els instruments vigents no han funcionat satisfactòriament: els acords extrajudicials de pagament han tingut un ús escàs i el concurs té uns elevats costos fixos que lleven els escassos recursos disponibles per als creditors. Per això, la llei introdueix un procediment d’insolvència únic, en el doble sentit que pretén canalitzar tant les situacions concursals (d’insolvència actual o imminent) com les preconcursals (probabilitat d’insolvència) i que s’aplicarà de manera obligatòria a tots els deutors que entrin dins del concepte legal de microempresa. Aquest procediment està especialment adaptat a les necessitats de les microempreses, caracteritzant-se, per tant, per una simplificació processal màxima.
- Reforma del procediment de segona oportunitat.
La reforma de llei configura un procediment de segona oportunitat més eficaç, ampliant la relació de deutes exonerables i introduint la possibilitat d’exoneració sense liquidació prèvia del patrimoni del deutor i amb un pla de pagaments, permetent així que aquest conservi el seu habitatge habitual i els seus actius empresarials.
Per a qualsevol dubte o aclariment que puguis tenir sobre la reforma de la Llei Concursal, a Lladó Grup Consultor equipo d’experts podran assessorar-te.
Coneix els serveis de la consultoria jurídica per a empreses basada en l’experiència i el treball en equip.