Han estat dos anys per a les pimes marcats per la pandèmia, i moltes empreses han apostat per continuar treballant i apostar per sortir davant de les situacions complexes. L’any 2022 ve carregat de novetats per a les pimes i a continuació resumim les novetats més interessants, perquè afecta diferents sectors i grandàries d’empreses.
Novetats en la Cotització i Quota d'autònoms
Quota d’autònoms
Una de les novetats anunciades, és la pujada de la quota d’autònoms. Tal com es recull en els Pressupostos Generals de l’Estat, tots aquells treballadors per compte propi que cotitzin per la base mínima en 2022 hauran de pagar 8 euros més al mes en la seva quota d’autònoms.
Per tant, passa dels 286 euros mensuals de 2021, als 294 euros mensuals en 2022 de quota d’autònoms.
- Increment de les contingències professionals, del 1,1% al 1,3% en 2022.
- Per cessament activitat del 0,8% al 0,9% en 2022.
- En contingències comunes 28,3% i formació professional 0,1% es mantenen en 2022.
Bases de cotització
- Base mínima: es passa de 944,40 euros als 960,60 euros mensuals en 2022.
- Base màxima: es passa de 070,10 euros als 4.139,40 euros mensuals en 2022.
Novetats fiscals per a la pime i autònoms en 2022
Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF)
- Limitació a 1.500 euros les deduccions de les aportacions a plans de pensions: a partir de l’1 de gener de 2022 es redueix el límit aplicable relatiu a les aportacions a sistemes de previsió social en l’IRPF.
- Règim d’Estimació Objectiva (Mòduls): l’any 2022 es prorroguen els límits de tributació per mòduls dels autònoms i es mantenen els seus nivells i condicions, com és el cas de la reducció del 5% sobre el rendiment net de mòduls.
- Ajudes públiques: d’acord amb els Pressupostos Generals de l’Estat, no s’inclouen en la base imposable de l’IRPF les ajudes públiques rebudes per a reparar els danys de l’erupció volcànica de l’illa de la Palma.
Impost sobre el valor afegit (IVA)
Quant a l’IVA, de la mateixa manera que ocorre amb el sistema de mòduls, l’any 2022 es prorroguen els límits establerts per al règim simplificat i el règim especial d’Agricultura, Ramaderia i Pesca en l’IVA.
Impost de societats
L’any 2022 s’estableix en l’Impost de societats una tributació mínima del 15% de la base imposable per a aquelles societats amb un import net de xifra de negoci igual o superior a 20 milions d’euros o que tributin pel règim de consolidació fiscal, independentment de l’import de la seva xifra de negocis.
- Societats de nova creació
La tributació mínima passarà del 15% al 10%. I es redueix del 30% al 18% el tipus per a les entitats de crèdit i d’exploració i recerca de jaciments i emmagatzematges subterranis d’hidrocarburs.
- Societats dedicades a l’arrendament d’habitatges.
La bonificació fiscal passa del 85% al 40%.
Impost sobre la Renda de No Residents
A partir de l’1 de gener de 2022 als no residents amb establiment permanent se’ls aplica la tributació mínima de l’Impost de societats.
Si vols més informació sobre les novetats fiscals del 2022, pots llegir els nostres articles web:
Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE)
En 2022 per a l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), es crea un grup nou que classificarà l’activitat dels periodistes i altres professionals de la informació i la comunicació. Aquests no disposaven d’una classificació específica fins al moment.
Impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats
En 2022 respecte a l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITP – AJD), es regularà una actualització de l’1% en l’escala de gravamen dels títols nobiliaris.
Limitació de pagaments en efectiu a 1.000 euros
El passat 11 de juliol de 2021 va entrar en vigor la denominada “Llei antifrau”, la novetat de la qual és que rebaixa el límit legal per a realitzar pagaments en efectiu a 1.000€ entre professionals i 2.500€ entre particulars, i prohibeix les amnisties fiscals.
Les principals novetats en la reforma laboral
- Els contractes temporals: es limita la temporalitat en fixar-se en 6 mesos, ampliable a un any, la durada del contracte temporal per circumstàncies de la producció, i en 90 dies la durada dels contractes per augment de treball ocasional.
- La subcontractació: s’ha acordat no restringir la subcontractació, però s’haurà de respectar el conveni de l’empresa que faci la subcontracta o de l’activitat que realitzi. L’objectiu és limitar els casos d’abús laboral que aquesta forma de treball ha provocat en els últims anys.
- Els convenis: el conveni d’empresa preval sobre el sectorial, excepte en els salaris. Es mantenen els despengis, però els sous no podran ser inferiors als fixats en el conveni de sector.
- La formació: es limitarà el contracte de formació per a joves fins a 30 anys i es dividirà en: contracte de formació dual (que combina ocupació i formació), i contracte per a la pràctica professional.
- La ultraactivitat: es recupera la ultraactivitat, la qual cosa permetrà que el conveni col·lectiu es prolongui fins que sigui substituït per un nou..
- Els ERTO: es crea un nou «mecanisme XARXA», una eina de flexibilitat interna (que haurà de ser activada pel Consell de Ministres) i que disposarà de dues modalitats: cíclica i sectorial.
Novetats en la Inspecció de Treball: sancions automatitzades
La inspecció de Treball i de la Seguretat Social es digitalitza i modernitza, podent a partir de l’1 de gener de 2022 emetre sancions sobre la base de les dades manejades en els seus sistemes informàtics, sense necessitat que existeixi una visita prèvia o de la inspecció a l’empresa o una comprovació en les seves oficines. A causa dels desenvolupaments d’intel·ligència artificial i big data, es podran detectar nombroses irregularitats que automàticament generaran la sanció. Com és el cas de 9 errors o retards en cotitzacions o altes i baixes de treballadors o retards en presentació de contractes de treball.
Tot això obliga al fet que les pimes i autònoms que tinguin personal contractat en nòmina s’assegurin que tots els tràmits laborals s’estan realitzant de manera efectiva.
Nova llei de Startups
La llei de Startups aprovada pel govern a final de 2021 aconseguirà el seu ple desenvolupament en 2022. Entre les novetats més destacables per a emprenedors destaquen:
- Es manté la rebaixa de l’impost de societats del 25% al 15%, aplicable durant els primers anys de vida d’una startup.
- S’introdueix l’exempció de cotitzar a la Seguretat Social si compagines un treball per compte d’altri amb la creació de la teva startup.
- S’eleva a 50.000 euros l’exempció en les “stock options” i al 50% (fins a un màxim de 100.000 euros) l’exempció per inversions realitzades en empreses de nova creació.
- Simplificació de la tramitació burocràtica:
- eliminant l’obligació dels pagaments fraccionats en els Impostos de Societats i No Residents.
- o alguns dels aranzels notarials necessaris per a la constitució.
- s’elimina l’obligació d’obtenir el Número d’Identificació de No Resident, amb el que poden operar amb un NIF.
- i s’incorpora un visat especial per a emprenedors i treballadors d’empreses estrangeres que desitgin instal·lar-se al nostre país.
Nova llei Concursal
En la reforma de la llei concursal per al 2022 destaquen els mecanismes d’alerta primerenca i la possibilitat d’exonerar deutes:
- Mecanismes d’alerta primerenca de perill d’insolvència: introdueixen una sèrie d’indicadors d’avís perquè l’empresa conegui i valori els seus riscos.
- Exoneració del passiu insatisfet als deutors «de bona fe» i als consumidors: es podrà optar per una exoneració immediata prèvia a la liquidació o per un pla de pagaments o exoneració provisional. Això sí, en aquesta exoneració no entren els crèdits públics o deutes amb Hisenda i la Seguretat Social, excepte quantitats molt petites.
Aquestes són la llista de novetats més significatives del 2022. Quants d’aquests canvis t’afecten? Si necessites ajuda per a complir amb alguna de les novetats, contacta amb l’equip de professionals de Lladó Grup Consultor.