La primera Llei d’Intel·ligència Artificial (IA) de la Unió Europea, estableix un marc jurídic harmonitzat per al desenvolupament, comercialització i usos de sistemes d’intel·ligència artificial en les empreses.
Amb la Intel·ligència Artificial no sols parlem d’innovació, sinó d’una sèrie d’eines que poden suposar un impuls de negoci per a les empreses. És per això, que volem explicar-te els punts claus de la llei i el significat d’aquesta per a les empreses.
Què és la Llei d'Intel·ligència Artificial?
La Llei d’Intel·ligència Artificial europea coneguda com Reglament (UE) 2024/1689, està dissenyada per a regular l’ús i desenvolupament de manera que respecti els valors fonamentals de la Unió Europea. Aquests són: la protecció dels drets humans, la democràcia i l’Estat de dret. Tot això, alhora que fomenta la innovació i la competitivitat en el mercat europeu.
Quins aspectes regula la Llei d'Intel·ligència Artificial?
El reglament d’Intel·ligència Artificial de la UE regula una àmplia gamma d’aspectes relacionats amb el desenvolupament i l’ús de la IA, com són:
- Introducció en el mercat i posada en servei.
Estableix normes per a l’avaluació de conformitat, el registre i la documentació dels sistemes de IA abans de la seva comercialització.
- Classificació de riscos.
Defineix i classifica els sistemes de IA segons el seu nivell de risc. Imposa requisits més estrictes per als sistemes d’alt risc, com aquells utilitzats en infraestructures crítiques, educació, ocupació i administració pública.
- Transparència i supervisió.
Imposa obligacions de transparència per a uns certs sistemes de IA, incloent-hi la necessitat d’informar els usuaris quan interactuen amb una IA. També estableix mecanismes de supervisió i vigilància del mercat per a assegurar el compliment de les normes.
- Prohibicions.
Prohibeix unes certes pràctiques de IA considerades inacceptables, com la manipulació subliminal o l’explotació de vulnerabilitats específiques d’un grup de persones.
Subscriu-te a la nostra newsletter
A qui afecta la Llei d'Intel·ligència Artificial?
El reglament d’Intel·ligència Artificial afecta a una àmplia gamma d’actors dins de l’ecosistema de la IA, entre els quals s’inclouen:
- Proveïdors de sistemes de IA. Aquells que desenvolupin, comercialitzin o posin en servei sistemes de IA a la UE, independentment de si estan establerts dins o fora de la Unió.
- Importadors i distribuïdors. Aquells que importin o distribueixin sistemes de IA dins de la UE també estaran subjectes a les normes del reglament.
- Fabricants de productes integrats amb IA. Empreses que integrin sistemes de IA en els seus productes també hauran de complir amb el contingut del reglament.
Quan entra en vigor la Llei d'Intel·ligència Artificial?
La Llei d’Intel·ligència Artificial, està en vigor des de l’1 d’agost de 2024, sent aplicable en la seva major part a partir del 2 d’agost de 2026.
No obstant això, els capítols I i II, que contenen disposicions generals i definicions, seran aplicables a partir del 2 de febrer de 2025. Altres capítols, inclosos els relacionats amb la transparència i les sancions, s’aplicaran a partir del 2 d’agost de 2025.
Tens algun dubte sobre la Llei d’Intel·ligència Artificial?
Com pot ajudar-te l'equip legal de Lladó Grup Consultor
La Llei de la IA presenta tant oportunitats com desafiaments per a les empreses, fomentant la innovació però dins d’un marc regulador rigorós que s’ha de complir. És per això, que les empreses han d’estar informades i assessorades a través de professionals com disposem a l’àrea legal de Lladó Grup Consultor i així la teva empresa podrà beneficiar-se dels avantatges de la IA i obtenir maig competitivitat respecte a la competència. Consulta’ns els teus dubtes!.