Segons estableix l’article 48 de la LOI, totes les empreses tenen l’obligació d’implementar mesures per a prevenir l’assetjament sexual i per raó de sexe, i han de comptar amb un protocol específic per a tal fi.
Es tracta d’un protocol obligatori per a totes les empreses, segons la Llei d’Igualtat 3/2007, independentment de la seva grandària. No n’hi ha prou amb tenir el document, sinó que ha d’estar convenientment implementat i difós.
És obligatori per a les empreses disposar d'un protocol contra l'assetjament sexual i per raó de sexe?
Sí, tenir un protocol contra l’assetjament sexual i per raó de sexe és una obligació per a totes les empreses, independentment de la grandària de la seva plantilla. És a dir, tota empresa amb empleats, està obligada a tenir un protocol contra aquests tipus d’assetjament que articuli no sols mesurades per a prevenir-ho, sinó també el procediment a seguir per treballadors i empresa en el supòsit de produir-se.
És important saber que, encara que l’empresa no tingui obligació de tenir un Pla d’Igualtat, sí que està obligada a tenir d’acord amb la normativa un protocol contra l’assetjament sexual.
Subscriu-te a la nostra newsletter
Què pot fer l'equip especialitzat de Lladó Grup?
- Assessorar i facilitar un protocol d’actuació enfront de l’assetjament sexual i assetjament per raó de sexe per a la seva organització.
- Seguiment del compliment de la normativa interna en conducta laboral.
Quines són les sancions a les quals la meva empresa s'enfronta, si no tinc un protocol contra l'assetjament sexual?
L’assetjament sexual laboral no sols és un problema per a les empreses, que afecta el clima laboral i el rendiment dels treballadors afectats, sinó que pot convertir-se en alguns casos en un delicte perseguit per la justícia, que contempla penes de presó. Per això, que una empresa no compleixi amb l’obligació del deure de protecció, de tenir un protocol contra l’assetjament sexual i per raó de sexe ni efectuï prevenció sobre aquest tema, pot suposar per a l’empresa ser sancionada per l’autoritat laboral, a més de ser denunciada davant els tribunals.
Les sancions que poden imposar-se a les empreses varien en funció de la gravetat de la infracció, valorant-se tant des de l’aspecte d’infracció laboral com d’infracció en prevenció de riscos, aplicant-se a cada moment la sanció més onerosa resultant segons la seva qualificació en cada vessant. D’acord amb la Llei d’Infraccions i Sancions, les corresponents a infracció laboral, quedarien així:
- Multes de 7.501 a 30.000 euros per a infraccions lleus.
- Multes de 30.001 a 120.005 euros per a infraccions greus.
- Multes de 120.006 a 225.018 euros per a infraccions molt greus.
La sanció per infracció molt greu en matèria de prevenció de riscos laborals podria ascendir, en el seu grau màxim, a 983.736 euros.
Tens algun dubte sobre un protocol per la teva empresa?
Des de Lladó Grup Consultor us oferim un equip format per professionals especialistes, per a assessorar-vos i crear un protocol contra l’assetjament sexual i per raó de sexe per a la teva empresa.