Una situació d’insolvència tant d’una empresa com d’un autònom, ens fa preguntar-nos com solucionar la situació. En els últims mesos i amb una pandèmia des de març del 2020 ha provocat situacions difícils per al teixit empresarial. I en processos d’insolvència hi ha un procés de cerca de solucions, en la qual es generen preguntes i dubtes sobre un concurs de creditors.
Qui pot declarar-se en concurs de creditors? En quin termini? Quina documentació és necessari aportar? A continuació, un resum de les possibles preguntes i dubtes que es generen davant del procés d’un concurs de creditors amb la finalitat d’aclarir dubtes.
Qui pot declarar-se en concurs de creditors?
La Llei de concurs de creditors estableix que qualsevol persona natural o jurídica que es trobi en estat d’insolvència, pot declarar-se en concurs de creditors.
Què és la insolvència?
La insolvència és la incapacitat per a fer front a la totalitat de les obligacions de pagament. Pot referir-se a una situació transitòria o definitiva.
Quins terminis existeixen?
Si bé l’obligació de sol·licitar la declaració de concurs de creditors és dins dels dos mesos següents a la data en què s’hagués conegut l’estat d’insolvència, el Reial decret 16/2020 acorda posposar fins a final d’any el deure de presentar un concurs voluntari, així com el dret d’un creditor a presentar un concurs necessari.
Quan es considera situació d'insolvència?
La Llei presumeix que el deutor coneix que es troba en estat d’insolvència en els següents casos:
- L’existència d’una prèvia declaració judicial o administrativa ferma d’insolvència.
- L’existència d’un títol pel qual s’hagi despatxat manament d’execució o constrenyiment sense que de l’embargament haguessin resultat béns lliures coneguts bastants per al pagament.
- L’existència d’embargaments per execucions que afectin d’una manera general al patrimoni.
- El sobreseïment generalitzat en el pagament corrent de les obligacions.
- El sobreseïment generalitzat en el pagament de les obligacions tributàries exigibles durant els tres mesos anteriors a la sol·licitud de concurs; el de les quotes de la seguretat social i altres conceptes de recaptació conjunta durant el mateix període, o el dels salaris i indemnitzacions als treballadors i altres retribucions derivades de les relacions de treball corresponents a les tres últimes mensualitats.
- L’alçament o la liquidació precipitada o ruïnosa dels seus béns. No obstant això, aquestes presumpcions admeten prova en contra.
El concurs de creditors, quant a situació judicial, no distingeix si la insolvència és transitòria o absoluta, però, des del punt de vista econòmic convé la seva diferenciació.
Qui pot declarar un concurs de creditors?
- El concurs el pot declarar la pròpia empresa, és a dir el deutor, la qual cosa serà un Concurs Voluntari,
- bé el poden declarar algun dels seus creditors, la qual cosa donarà peu a un Concurs Necessari.
Qui de l'empresa pot sol·licitar el concurs de creditors?
Serà competència per a decidir sobre la presentació de la sol·licitud de concurs, l’òrgan d’administració o de liquidació de l’empresa. És a dir, l’administrador únic, els administradors mancomunats, qualsevol dels administradors solidaris, el consell d’administració, el liquidador, etc. També podran sol·licitar la declaració de concurs de la seva empresa, els socis que siguin personalment responsables dels deutes de l’empresa.
Quina documentació és necessari aportar?
Quant a l’escrit de sol·licitud de l’empresa per a declarar un concurs, a més d’indicar si és actual o es preveu com a imminent, s’haurà d’acompanyar dels documents necessaris que acreditin l’estat de l’empresa:
- Memòria expressiva de l’empresa dels últims 3 anys.
- Estat en el qual es troba actualment i propostes sobre la viabilitat patrimonial.
- Inventari de béns i drets.
- Relació de creditors.
- Plantilla de treballadors.
- Comptes anuals, informes de gestió o d’auditoria dels 3 últims exercicis.
- El poder especial que li legitima a la presentació.
Quines fases pot haver-hi en un concurs de creditors?
Com a regla general, existeixen 4 fases:
Fase comuna
Una vegada admès a tramiti el concurs i nomenat l’administrador concursal es fa un inventari de béns, drets (massa activa), així com la comunicació, reconeixement i classificació dels crèdits (massa passiva), i el llistat de creditors.
Fase de conveni
S’intenta aconseguir un acord amb els creditors, ja sigui a través d’un ajornament del deute o d’una quitació (rebaixa) o d’ambdues, és a dir una fórmula de pagament dels deutes. Si finalment s’aconsegueix (alguna proposta obté la majoria necessària en la votació de la junta de creditors), s’aprovarà el conveni, per la qual cosa el deutor haurà de complir amb els acords de pagament. Si no s’aprova el conveni es passa a fase de liquidació (el deutor també pot sol·licitar en qualsevol moment del concurs passar a fase de liquidació).
Fase de liquidació
És l’administrador concursal el que ha de presentar el pla de liquidació i, una vegada presentat i oïda pels creditors, es decideix sobre la liquidació dels béns per a fer front als deutes, en l’ordre prèviament establert.
Fase de qualificació del concurs
El concurs es pot qualificar com a fortuït o culpable. S’entén que és culpable quan hi ha dol o culpa greu del deutor o els seus representants legals en la generació o agreujament de l’estat d’insolvència, podent arribar en la sentència de qualificació a inhabilitar per a administrar béns a les persones afectades, perdudes dels possibles drets que poguessin tenir en el concurs, així com possible indemnització de danys i perjudicis ocasionats.
A Lladó Grup Consultor t’atendrem un equip especialitzat i amb extensa experiència per a resoldre els teus dubtes sobre els passos a seguir en un concurs de creditors.
Si la teva empresa està en un moment complicat, a Lladó Grup Consultor t’assessorem i acompanyem en el procés.