S’ha aprovat un nou ajut de 250 euros mensuals durant dos anys, per a aquells joves que hagin de fer front al lloguer de l’habitatge o habitació on resideixin. Aquest import és per cada jove arrendatari menor de 35 anys amb ingressos anuals dels quals no siguin superiors a tres vegades l’IPREM (24.318 euros el 2022) i en un mateix habitatge poden gaudir de l’ajuda si hi resideixen més joves amb aquestes característiques.
Què és el bo de lloguer per a joves?
Es tracta d’una ajuda de 250 euros al mes que podran rebre els joves durant dos anys. L’objectiu del Govern, és fomentar l’emancipació juvenil, que està actualment en mínims històrics. Segons l’últim informe del Consell de la Joventut d’Espanya (CJE), només un 15% de les persones d’entre 16 i 29 anys viuen fora de la llar familiar.
Qui pot optar a aquesta ajuda?
El bo juvenil està dirigit a persones entre 18 i 35 anys amb ingressos inferiors a tres vegades l’IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples), és a dir que cobrin uns 24.300 euros. A més, la seva quota de lloguer no pot superar els 600 euros en el cas d’un pis i els 300 euros si es tracta d’una habitació. El Govern entén que pagar una quota superior implica un nivell d’ingressos suficients per emancipar-se sense ajudes, però donarà llibertat a les comunitats autònomes per a pujar aquest topall fins als 900 euros mensuals per un habitatge sencer i els 450 euros per una habitació.
Pot rebre l’ajuda qui comparteixi pis?
Sí. L’ajuda està pensada per cada jove i no per cada habitatge, així que podran beneficiar-se d’ella diversos joves que comparteixin pis, sempre que compleixin amb els requisits especificats.
Entre els límits per poder rebre aquesta ajuda s’hi troba l’edat, el preu de la habitatge i la renta de l’inquilí.
Quan entrarà en vigor?
El Govern ha confirmat que l’ajuda es posa amb caràcter retroactiu, és a dir, que encara que trigui en posar-se en marxa, a efectes pràctics s’entén que l’eina està en vigor des de l’1 de gener. Per tant, una persona que compleixi amb els requisits podria sol·licitar l’ajuda a l’abril les ajudes mensuals també de gener, febrer i març.
És compatible amb altres ajudes per la habitatge?
Sí. Segons la titular del departament d’Agenda Urbana les comunitats autònomes podran donar una ajuda addicional, sempre que aquesta no superi el 40% del lloguer una vegada descomptat el bo jove. A més, aquesta eina podrà complementar-se amb altres ajudes del propi Pla Estatal d’habitatge que ha aprovat també aquest dimarts el Consell de Ministres i que tindrà vigència fins a 2025, i és compatible amb altres ajudes com és per exemple l’Ingrés Mínim Vital (IMV).
S’ha de declarar l’ajut en la declaració de la Renda?
Els que gaudeixin d’aquest ajut tenen l’obligació de presentar la declaració de renda (IRPF), encara que pel seu volum de rendes fins aquell moment no hagi estat obligat a declarar, com és el cas d’obtenir ajuts públics superiors als 1.000 euros anuals, circumstància que compliran tots aquells que perceben l’ajuda durant quatre mesos en un mateix any natural.
Aquest tipus de rendes s’han de declarar com a guanys patrimonials a la base general (no a la base de l’estalvi) de l’IRPF de l’any del cobrament, independentment del moment en què l’administració autonòmica (que és la que gestiona aquests ajuts) notifiqui l’acord de concessió.
Confia en la nostra experiència, a Lladó Grup Consultor comptem amb més de 65 anys d’experiència.
Coneix els nostres serveis fiscals.