Pla d’Igualtat obligatori: les preguntes més freqüents per a les empreses
Un Pla d’Igualtat de les empreses són un conjunt de mesures, adoptades per a garantir la igualtat entre homes i dones en l’entorn laboral. L’objectiu és aconseguir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes i a eliminar la discriminació per raó de sexe.
Els Plans d’Igualtat han estat definits en la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. A més, el govern ha actualitzat aquesta normativa amb la posada en vigor del Reial decret llei 6/2019 d’igualtat, i el més recent Reial decret 901/2020 el qual estableix noves obligacions en l’hora de dissenyar i implementar un Pla d’Igualtat.
És obligatori tenir un Pla d'Igualtat en l'empresa?
L’art. 45 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre dones i homes estableix que les empreses estan obligades a respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, hauran d’adoptar mesures dirigides a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre dones i homes.
Amb l’aprovació del Reial decret 6/2019, d’1 de març, i el més recent Reial decret 901/2020, totes aquelles organitzacions amb més de 50 persones o més en plantilla hauran de comptar per obligació amb un pla d’igualtat en l’empresa.
Quines són les obligacions de les empreses?
Realitzar un protocol d’assetjament sexual, on es determinaran les mesures de prevenció a l’assetjament sexual i per raó de sexe.
I en les empreses que:
- Tinguin 50 o més treballadors, estaran obligades a elaborar i aplicar un pla d’igualtat, en els termes de la present norma.
- Resta de les empreses, és a dir, de menys de 50 treballadors, serà voluntària l’elaboració i aplicació d’un pla d’igualtat, tret que els convenis col·lectius així ho requereixin.
- Grup d’Empreses, podran elaborar un pla únic per a totes o part de les empreses del grup, negociat conforme a les regles establertes en l’article 87 de l’ET.
Una empresa amb diversos centres de treball dedicats a diferents activitats i convenis col·lectius d'aplicació diferents, Quants plans d'igualtat ha d'elaborar?
Un pla d’igualtat únic i aplicable a tota l’empresa, sense perjudici que puguin establir-se en el mateix peculiaritats, així com accions especials, per a determinats centres de treball que responguin als seus especials característiques.
Les societats cooperatives estan obligades a elaborar plans d'igualtat?
Sí, sempre que tinguin persones treballadores per compte d’altri i respecte de les mateixes i en els supòsits previstos en l’apartat anterior.
El personal becari o altres persones vinculades amb l'empresa per relacions no laborals, computen com a plantilla a l'efecte de l'obligatorietat de negociar el pla d'igualtat?
No. Únicament computen com a plantilla les persones treballadores per compte d’altri per a complir les notes previstes en l’article 1.1 de l’Estatut dels Treballadors.
Les empreses que no estiguin obligades a elaborar un Pla d'Igualtat d'empresa, però que decideixin elaborar-lo de manera voluntària, han de seguir un procediment de negociació?
L’article 2.4 del Reial decret 901/2020 indica que els plans voluntaris han de ser consultats o negociats amb la representació legal de les persones treballadores sent-los aplicable el regulat en aquest reial decret quan així resulti del seu contingut. Així doncs, en el cas que siguin negociats, el procediment de negociació serà el que estableix l’article 5, que es refereix en tots els Plans d’Igualtat, per la qual cosa també s’aplica als que tinguin caràcter voluntari.
És obligatori la inscripció del Pla d'Igualtat en el Registre?
Tots els Plans d’Igualtat seran objecte d’inscripció obligatòria en el Registre de plans d’igualtat, tant si es tracta de plans obligatoris com a voluntaris, i independentment que hagin estat o no adoptats per acord entre les parts.
Lladó Grup Consultor tenim un equip de professionals especialitzats en Pla d’Igualtat per empreses.
Coneix els nostres serveis en Pla d’Igualtat.