L’obligatorietat de l’ús de la factura electrònica entre empreses, que emana de la Llei 18/2022, de 28 de setembre, suposarà un revulsiu en la forma d’emetre, rebre, comptabilitzar i conservar les factures per part de les empreses.
Subscriu-te a la nostra newsletter
És obligatori l’emissió de la factura electrònica?
Quan entri en vigor l’obligatorietat de l’emissió de factures electròniques entre empreses, aquestes es veuran obligades a canviar la forma en què interactuen entre elles i a canviar els seus processos de facturació.
I també es veurà afectada la forma en què es registren a comptabilitat les factures rebudes, ja que en rebre’s en format electrònic, els programes comptables hauran de facilitar la seva incorporació a la comptabilitat de forma automatitzada.
A Europa, Espanya és dels últims països a incorporar l’obligatorietat de la factura electrònica, quan hi ha països que fa anys que estan prohibides fer-les en paper i el gran estalvi que suposarà de costos i temps de treball, en el temps de cobrament i pagament, ja que hi haurà més controls dels automatismes i de complir la normativa de terminis de cobrament i pagament, que cada vegada hi haurà més control dels organismes públics sobre això i ja s’estan posant sancions en els retards en el pagament.
Això també posarà fi a la digitalització certificada que és el procés tecnològic que permet, mitjançant l’ aplicació de tècniques foto-electròniques o d’escàner, convertir la imatge continguda en un document en paper en una imatge digital codificada.
L’Agència Tributària està col·laborant amb el Ministeri d’Economia, a causa de les seves capacitats informàtiques, per desenvolupar una solució pública de facturació electrònica que podran utilitzar les pimes i els autònoms per emetre, i rebre factures, les quals quedaran a disposició de l’emissor, receptor, Agència Tributària i l’Observatori Estatal de la Morositat Privada, que com dèiem, podrà controlar les dates de pagament i cobrament podent sancionar els retards en els terminis de pagament.
Les empreses i autònoms podran utilitzar aquest sistema públic o un privat, per la qual cosa ambdós sistemes conviuran.
Tens algun dubte?
Som un equip de professionals amb experiència en les factures electròniques, informa’t sense compromís.
Ens pots contactar via WhatsApp aquí o facilitar-nos les teves dades i contactarem amb tu.
Quan serà obligatori l’emissió de la factura electrònica?
Fins que s’aprovi i entri en vigor el reial decret del seu reglament, les empreses encara tenen alguna cosa de marge per preparar-se, però es pot posposar fins a finals de l’any 2024 o principis del 2025.
Les empreses hauran d’assumir els següents reptes, per a la seva implantació:
- Abordar la integració de plataformes privades o públiques.
- Definir nous protocols de recepció i acceptació de factures.
- Canvis en l’ arxiu de factures amb un repertori digital de factures.
- Adaptació del programari de gestió i els procediments interns per facilitar el report dels pagaments.
Les empreses poden iniciar el procés que ve, ja que al mercat hi ha programes comptables que fan la comptabilització automatitzada de factures emeses, rebudes i de moviments bancaris.
Des de Lladó Grup Consultor, li oferim estar assessorat per un equip de professionals en les seves obligacions que pot tenir com a empresa.