Aquest dilluns dia 18 de novembre de 2024 la Sala Social en Ple del Tribunal Suprem, ha publicat la sentencia nº 1.250/2024, per mitjà de la qual modifica el seu propi criteri anterior, i entén que és d’aplicació directe el Conveni numero 158 de la OIT, i més concretament, el seu article 7 el qual estableix la obligatorietat de donar audiència prèvia a la persona treballadora abans de donar per finalitzada la relació laboral per acomiadament disciplinari.
El nou criteri, adoptat en el marco d’un recurs d’unificació de doctrina, redefineix els requisits exigibles perquè l’acomiadament disciplinari sigui procedent, representa un canvi significatiu a la jurisprudència espanyola, alineant-la amb els estàndards internacionals en matèria de Dret Laboral.
Regulació actual dels acomiadaments disciplinaris
A l’ordenament espanyol, l’acomiadament disciplinari es regula principalment a l’article 54 de l’Estatut dels Treballadors. Aquest article permet a l’empresa extingir la relació laboral sense dret a indemnització quan el treballador incorre en un incompliment greu i culpable, especificant causes com faltes repetides i injustificades d’assistència, indisciplina o abús de confiança.
Tot i això, fins ara no existia una exigència explícita a la normativa interna sobre l’obligació d’oferir al treballador una audiència prèvia abans d’adoptar la decisió extintiva, encara que en alguns sectors això s’aplicava de manera generalitzada per convenis col·lectius o bones pràctiques.
Novetats introduïdes per la sentencia
El Tribunal Suprem, en aquesta sentència, rectifica doctrina prèvia i estableix l’obligatorietat d’oferir una audiència prèvia al treballador abans de procedir a l’acomiadament disciplinari, llevat que hi concorrin circumstàncies que no ho facin raonable. El fonament principal és l’aplicació de l’article 7 del Conveni 158 de l’OIT, ratificat per Espanya, que exigeix que el treballador es pugui defensar davant els càrrecs formulats en contra d’ells abans que s’extingeixi la relació laboral.
L’article 7 del Conveni numero 158 de la OIT estableix el següent:
“No s’ha de donar per acabada la relació de treball d’un treballador per motius relacionats amb la conducta o el rendiment abans que se li hagi ofert la possibilitat de defensar-se dels càrrecs formulats contra ell, llevat que no es pugui demanar raonablement a l’ocupador que li concediu aquesta possibilitat.”
El Tribunal Suprem determina que l’article té un abast general, és a dir, s’estén aplicable a tota situació en que l’empresari pretengui imposar a la persona treballadora l’extinció del contracte de treball per acomiadament disciplinari.
En definitiva. l’article 7 del Conveni 158 de la OIT imposa el dret de la persona treballadora a una audiència prèvia a l’extinció del contracte de treball per acomiadament disciplinari.
La sentència resol que la manca d’aquesta audiència prèvia pot derivar en la improcedència de l’acomiadament, fins i tot si les causes són greus i estan justificades. Aquest requisit opera com a garantia essencial del dret de defensa i reforça el principi de tutela judicial efectiva.
Subscriu-te a la nostra newsletter
Forma de l’audiència prèvia
L’article no estableix el termini concret que s’ha de donar a l’audiència prèvia a la persona treballadora, s’entén que ha de ser un termini suficient i adequat. En aquest sentit, a la pràctica dels nostres tribunals, es considera suficient el termini de 24 hores de les audiències prèvies als delegats sindicals, per la qual cosa mitjançant una aplicació analògica es podria considerar que aquest termini és vàlid també per al supòsit.
Respecte la forma, des del despatx la recomanació és que el tràmit d’audiència prèvia es dugui a terme de forma escrita, facilitant l’acreditació del compliment de l’exigència legal.
Abast de la Sentència
Es tracta d’una sentència dictada en el marc d’un recurs d’unificació de doctrina, per tant aquest criteri és vinculant per als tribunals inferiors en casos similars, cosa que n’amplifica l’impacte normatiu i pràctic. Aquesta fallada implica una revisió de les pràctiques empresarials respecte a la gestió dels acomiadaments disciplinaris, incrementant les garanties del treballador.
Tens dubtes sobre als acomiadaments?
Com pot ajudar-te l'equip assessors laborals de Lladó Grup Consultor
Si tens dubtes sobre els acomiadaments o en concret sobre els acomiadaments disciplinaris, des de Lladó Grup Consultor t’aconsellem contactar amb un assessor laboral del nostre equip especialitzat per a assessorar-te i acompanyar-te en la gestió.