Una de les modalitats del treball per compte propi, és la d’autònom societari.
En aquest article, des de Lladó Grup Consultor t’expliquem en què consisteix i s’aprofundeix en els perfils que estan obligats a atribuir-se aquesta denominació, els requisits que han de complir, entre altres aspectes que poden ser del teu interès.
Què és un autònom societari?
Un autònom societari és una persona que treballa en una empresa, generalment una societat mercantil (com una societat limitada o una societat anònima), posseint el control efectiu d’aquesta, directe o indirecte, mitjançant una participació significativa en el seu capital social.
Aquesta figura es diferencia d’un autònom individual que l’autònom societari té un rol dual: d’una banda, actua com a soci de l’empresa i, per un altre, exerceix funcions directives o de treball dins d’aquesta.
Quines diferencies hi ha entre un autònom societari i un autònom individual?
La principal diferència entre l’autònom societari i l’autònom individual radica en l’estructura legal i fiscal. Mentre l’autònom societari es caracteritza per ser administrador o soci treballador d’una societat mercantil, l’autònom individual opera sota el seu nom personal.
Aquesta diferència també afecta a la responsabilitat de l’un o l’altre enfront de deutes. En de l’autònom societari, la responsabilitat és limitada. I en el de l’autònom individual, aquest respon amb el seu patrimoni personal.
Subscriu-te a la nostra newsletter
Requisits per a ser autònom societari
1. Participació en la Societat. L’autònom societari sol tenir una participació rellevant en el capital social de l’empresa. Això implica que posseeix una quantitat considerable d’accions o participacions, la qual cosa li dona poder de decisió en la societat.
2. Obligació d’Alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA).
Tenint el control societari directe:
Qui posseeixi el 50% o més del capital social, tant si exerceix funcions directives i gerencials, com si són funcions i activitats de qualsevol altra classe en la societat.
Es presumeix, excepte prova en contra del treballador, que s’exerceix el control societari indirecte quan:
a) Almenys, la meitat del capital de la societat per a la qual es presten els serveis està distribuït entre socis amb els quals el treballador guarda una relació de convivència i als qui es trobi unit per vincle conjugal o de parentiu per consanguinitat, afinitat o adopció fins al segon grau.
b) La seva participació en el capital social és igual o superior a la tercera part d’aquest.
c) La seva participació en el capital social és igual o superior a la quarta part d’aquest, sempre que, a més, tingui atribuïdes funcions de direcció i gerència de la societat.
3.Responsabilitats i funcions. A part de ser propietari parcial de l’empresa, l’autònom societari sovint assumeix responsabilitats de gestió o treball operatiu dins d’aquesta. Això pot incloure rols com a director general, gerent, administrador o qualsevol altra funció que impliqui labors actives en l’empresa.
4. Règim Fiscal. Els autònoms societaris estan subjectes a l’IRPF per les retribucions que percebin de l’empresa, si bé amb alguna particularitat respecte de les funcions de direcció i gerència, així com d’administrador.
5. Seguretat Social. Els autònoms societaris cotitzen al RETA, la qual cosa els dona accés a les prestacions i cobertures de la Seguretat Social corresponents als treballadors autònoms, sent no obstant això la base mínima de cotització superior a la mínima general.
Tens algun dubte sobre els tipus d’autònoms?
Com pot ajudar-te l'equip assessor de Lladó Grup Consultor
Si tens dubtes en l’elecció del tipus d’autònom que has de ser, a Lladó Grup Consultor t’ho posem fàcil. El nostre equip d’assessors et guiarà i ajudaran en la millor opció per a les teves necessitats com a autònom.