L’impost sobre el Patrimoni de les persones físiques fa declarar i pagar a totes aquelles persones físiques que el seu patrimoni personal superi la xifra de 700.000 euros en general a Espanya i en particular a Catalunya si supera la xifra de 500.000 euros.
La Llei de Pressupostos de 2021 va modificar diversos aspectes del tribut, com és el tipus màxim i només afectava les autonomies que no tinguessin establerta la seva pròpia escala de tipus.
Subscriu-te a la nostra newsletter
Reclamació de l’Impost sobre el Patrimoni
El partit polític de Grup Parlamentari Popular va presentar un recurs d’inconstitucionalitat als apartats de la Llei de Pressupost de 2021 que es referien a l’Impost del Patrimoni. I qüestionava la legalitat dels canvis i la llera processal per a imposar-los, sobre la base de l’article 134 de la Constitució que estableix que una Llei de Pressupostos no pot crear tributs i només podrà modificar-los quan una llei tributària substantiva així ho prevegi i la Llei de l’Impost sobre el Patrimoni preveu que podrà modificar les exempcions, les reduccions de la base imposable, el límit de l’obligació de declarar, els trams de base liquidable, els tipus de la tarifa i altres paràmetres quantitatius. El PP va argumentar que fer permanent l’impost no entra en aquests aspectes quantitatius i, en la pràctica, era crear un nou tribut.
Si el Tribunal Constitucional es pronuncia aproximadament abans de final de l’any 2023,i estima el recurs i declara inconstitucional la modificació de l’impost, obrirà la porta a la devolució per part de les Comunitats Autònomes del recaptat en 2021 i 2022,però només afectaria la devolució de l’ingressat si el Tribunal Constitucional estima el recurs, i pot condicionar les devolucions a aquells contribuents que hagués rectificat o reclamat la devolució abans de la sentència, com ja va ocórrer després de l’anul·lació de l’impost municipal de la plusvàlua dels ajuntaments en la transmissió d’immobles. Però si el Tribunal Constitucional retarda la seva decisió més enllà de final d’any, suposaria deixar la possibilitat de reclamar la liquidació de l’any 2023 també.
Tens algun dubte?
Som un equip de professionals amb experiència sobre Patrimonial, informa’t sense compromís.
Ens pots contactar via WhatsApp aquí o facilitar-nos les teves dades i contactarem amb tu.
Davant el dubte i la resolució tan pròxima del Tribunal Constitucional, potser és recomanable fer la reclamació de la seva devolució de l’Impost sobre Patrimoni de manera immediata. És per això la importància d’estar assessorat per professionals que t’acompanyin i t’indiquin els passos a seguir, des de Lladó Grup Consultor li oferim aquest servei.