Què és l'Impost de Solidaritat?
L’Impost de Solidaritat de les grans Fortunes, és un nou impost amb aplicació des del 31 de desembre de 2022 i que s’ha de presentar al juliol de 2023.
Un impost amb caràcter temporal durant dos anys, encara que no és descartable que la seva aplicació es pugui ampliar posteriorment. T’expliquem com afecta aquest nou tribut i a qui, així com la seva relació amb l’Impost sobre el Patrimoni.
Què és l'Impost de Solidaritat de les Grans Fortunes?
L’Impost de Solidaritat a les Grans Fortunes, és un impost de naturalesa temporal que es regula i gestiona a nivell estatal, dissenyat per a combatre les exempcions totals o parcials existents en diferents comunitats autònomes per a l’Impost sobre el Patrimoni, com és en el cas de la Comunitat de Madrid o Andalusia.
En concret, aquest nou tribut afectarà els grans patrimonis a Andalusia, Comunitat de Madrid, Galícia, Catalunya, Regió de Múrcia, Astúries, Cantàbria i Illes Balears.
Qui ha de pagar l'Impost de Solidaritat de les Grans Fortunes?
L’Impost de Solidaritat està obligat a pagar, aquelles persones físiques a Espanya amb un patrimoni net superior a 3.000.000 euros a la data de meritació de l’impost.
Existeix un mínim exempt de 700.000 euros, sent a Catalunya de 500.000 euros. L’impost només començarà a afectar a partir dels 3.700.000 euros de patrimoni net, o bé 3.500.000 euros a Catalunya.
Termini de presentació de l'Impost de Solidaritat de les Grans Fortunes
El termini de presentació de l’Impost a les Grans Fortunes és entre els dies 1 i 31 de juliol de 2023, a través del model 718. És important recordar, a diferència de l’IRPF que tributes pel guanyat durant l’any, l’Impost de Solidaritat abasta tributar per totes les propietats que es posseeixen.
El càlcul de l'Impost de Solidaritat de les Grans Fortunes
L’Impost de Solidaritat de les Grans Fortunes, té un tipus progressiu que funciona de la següent manera:
- 1,7% per als patrimonis entre 3 i 5,3 milions d’euros.
- 2,1% per als patrimonis entre 5,3 i 10,6 milions d’euros.
- 3,5 per als patrimonis superiors a 10,6 milions d’euros.
Estaran obligats a presentar declaració els subjectes passius la quota tributària dels quals, determinada d’acord amb les normes reguladores de l’impost i una vegada aplicades les deduccions o bonificacions que procedeixin, resulti a ingressar.
Quant a l’Impost sobre el Patrimoni cal tenir en compte que aquest s’esdevingui el 31 de desembre de cada any, per la qual cosa, en el cas de la declaració d’aquest any 2023, tindríem en compte l’estat del nostre patrimoni a 31 de desembre de 2022.
T’agrada el que estàs llegint? Subscriu-te al blog!
Recorda que aquest exercici fiscal 2022-2023 és molt important evitar errors en la presentació de models tributaris relacionats amb la Renda i Patrimoni.
Per això des de Lladó Grup Consultor, et recomanem confiar en l’assessorament d’un assessor fiscalista, per a una correcta gestió i presentació dels teus impostos.