Las claus de la nova llei de Formació Professional
El Govern ha aprovat aquest mes de setembre, el projecte de llei d’FP que consolida un únic sistema de Formació Professional (FP) Dual dirigit a estudiants i treballadors per a facilitar itineraris formatius al llarg de la seva vida professional.
Un projecte que aposta per la consolidació de la modalitat Dual i per un sistema més flexible amb cinc vies formatives que inclourà micro formacions, augmentarà el vincle amb les empreses i impulsarà passarel·les amb la universitat. Amb l’objectiu d’integrar en un sol sistema l’actual FP educativa i l’FP per a l’ocupació, creant un sistema formatiu més dinàmic, i regularà també el reconeixement d’altres vies d’adquisició de competències, com per exemple, l’experiència laboral.
Característiques de les cinc vies formatives
Així, s’obren cinc camins formatius, que es classifiquen de la A fins la E, en funció dels coneixements que s’adquireixen i del nombre d’hores que suposa cadascun. Les tres primeres vies, A, B i C, són formacions més curtes, mentre que el D són els cicles de llarga durada i la E suposa l’especialització.
- Grau A (Acreditació parcial de competències). Microformacions, petits cursos d’entre 30 i 50 hores, amb els quals s’adquiriria una acreditació parcial.
- Grau B (Certificat de Competència Professional). Suposaria estudiar un mòdul d’un cicle formatiu i s’obtindria un certificat de competència.
- Grau C (Certificat Professional). S’aconseguiria un certificat professional després de l’estudi de diversos mòduls.
- Grau D (Cicles Formatius: Grau Bàsic, Grau Mitjà i Grau Superior). Englobaria a l’actual Formació Professional, amb els seus cicles de grau bàsic i mitjà, de dos cursos acadèmics, i el seu cicle de grau superior, amb dos o tres cursos. Amb aquesta opció s’obtindria una titulació bàsica, tècnica o superior.
- Grau E (Cursos d’especialització: títol d’especialista i Màster Professional). Suposaria la realització dels nous màsters d’especialització de sis mesos de durada que es creen per als estudiants que hagin aconseguit el titulo d’FP superior i amb els quals s’adquireix la titulació de màster professional.
Un sistema únic d'FP Dual
Una de les novetats d’aquesta nova Formació Professional és que seria completament un sistema dual, és a dir, que la formació teoricopràctica rebuda en un centre educatiu es combinarà amb l’activitat pràctica en un centre de treball.
Dins de la FP Dual existeixen dues opcions, la general que suposaria cursar entre el 25% i el 35% en empreses, sense que suposi cap relació contractual, i l’ensenyament dual avançat, en la qual caldria cursar entre el 35 i el 50% en un centre de treball i que sí que portaria aparellat un contracte laboral que tindrà remuneració.
Formació internacional
Es regula la participació en projectes i organismes internacionals, la convocatòria de projectes de formació entre centres espanyols i estrangers, així com la mobilitat d’alumnat i professorat entre centres de diferents països.
Acreditació de competències
El projecte persegueix agilitar el sistema d’acreditació de competències professionals adquirides mitjançant l’experiència laboral i vies no formals de formació. Amb aquest nou sistema el MEFP preveu que més de tres milions de persones puguin acreditar les seves competències en quatre anys, tan sols 300.000 el van aconseguir amb el model anterior.
Connexió amb la Universitat
La nova norma regularà la relació entre els ensenyaments de Formació Professional i les universitàries, facilitant el disseny d’itineraris formatius que permetin transitar sense obstacles entre els dos sistemes i en tots dos sentits. El text contempla l’impuls a nous models de col·laboració, projectes compartits, o l’intercanvi de recursos i espais per a generar transferència de coneixement i la posada en comú de bones pràctiques.
Orientació Professional al llarg de la vida
S’aposta també per l’acompanyament durant la formació i estableix l’origen del que serà el nou model d’Orientació Professional en el marc de la Formació Professional al servei de la ciutadania, i integrat en els processos de formació i acreditació de competències.
Quant als centres, les dues xarxes fins ara independents, la del sistema educatiu i els centres i entitats autoritzades per a la Formació Professional per a l’ocupació, seran complementàries. Tots els centres estaran inscrits en el Registre Estatal de Centres de Formació Professional.
Des de Lladó Grup Consultor li oferim posar-se en contacte amb els nostres professionals per a qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.