Hisenda pot rastrejar el mòbil dels contribuents
L’Agència Tributària pot rastrejar el mòbil dels contribuents emparant-se en la Llei de l’Impost sobre Determinats Serveis Digitals. I pot fer-ho a través de les tecnologies de geolocalització que tenen els seus dispositius mòbils, com són el Wifi, el GPS o Bluetooth.
Encara que Hisenda no és una agència de seguretat o vigilància, en uns certs casos pot tenir la capacitat de rastrejar els mòbils dels contribuents, si existeixen indicis raonables que el contribuent ha incorregut en activitats fraudulentes o evasió d’impostos. Això sí, ha de fer-ho sempre amb uns certs requisits legals, com són una ordre judicial o autorització adequada.
L'objectiu del rastreig de mòbils per part d'Hisenda
El propòsit principal del rastreig de mòbils per part d’Hisenda és combatre l’evasió d’impostos i el frau fiscal. Amb l’avanç de les transaccions digitals i l’ús d’aplicacions mòbils per a realitzar pagaments, ha sorgit la necessitat de monitorar i assegurar que els contribuents compleixin amb les seves obligacions tributàries de manera adequada.
Mitjançant el rastreig de mòbils, Hisenda pot obtenir informació rellevant per a identificar patrons sospitosos d’activitat financera, transaccions no reportades o la seva declaració d’ingressos. Això pot ajudar a detectar possibles casos d’evasió fiscal i dur a terme recerques més efectives.
La geolocalització del mòbil, la vigilància en les xarxes socials, els moviments de les targetes, les factures abonades o els subministraments del seu habitatge habitual, són alguns de les dades que vigila Hisenda per a controlar a la persona i detectar possibles inseguretats, com és el cas dels quals es residiran a altres països per a tributar menys.
Com vigila Hisenda al contribuent?
Durant el primer any d’aplicació, l’Agència Tributària ha controlat operacions de 216 plataformes digitals les operacions de les quals han suposat un valor de 8.000 milions d’euros, segons informa el mitjà Expansió. Unes empreses que han hagut de vigilar la ubicació dels seus clients per a enviar amb posterioritat a Hisenda els registres de les transaccions nacionals per a liquidar l’Impost sobre Determinats Serveis Digitals, conegut també com a Taxa Google. Impost que va entrar en vigor el passat 16 de gener de 2021 i des de llavors és aplicable a totes les companyies que facturin més de 750 milions d’euros a tot el món i els ingressos derivats dels quals dels serveis digitals afectats per l’impost superin els tres milions d’euros a Espanya.
El Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2021, ja recollia expressament la utilització del “Big Data” per part d’Hisenda per a detectar possibles irregularitats en les declaracions dels tributs. Les comprovacions són absolutament minucioses, amb molt de detall i amb calendaris molt precisos.
Hem d’adaptar-nos a controlar la nostra informació que deixem en les xarxes socials, o la que tenen uns altres de nosaltres, per motius com els que expressem aquí per la quantitat d’informació que pot arribar a accedir Hisenda.
T’agrada el que estàs llegint? Subscriu-te al blog!
Des de Lladó Grup Consultor, et recomanem confiar en l’assessorament d’un assessor fiscalista, per a una correcta gestió fiscal.