Com poden sol·licitar els autònoms una quitança en els seus préstecs ICO?
La majoria d’entitats financeres que van concedir crèdits ICO durant la pandèmia ja s’han subscrit al Codi de Bones pràctiques per a condonar part del deute dels seus clients.
Quins autònoms poden accedir a aquestes quitances en els seus crèdits ICO?
- Qualsevol autònom que hagi sol·licitat un ICO des del 17 de març del 2020 podrà anar al banc per a sol·licitar un ajornament dels venciments, la conversió del capital pendent de devolució en préstecs participatius o quitances.
- Per a accedir a aquestes reduccions és indispensable haver patit una caiguda de la facturació del 30% en el 2020. No obstant això, a aquesta condició se suma l’obligatorietat de demostrar que l’autònom no compta amb altres impagaments de crèdits de més de 90 dies, ni estar en procediment concursal, ni condemnat per delictes contra la Hisenda Pública o la Seguretat Social.
Quina quantitat podrà evitar pagar l'autònom?
- L’autònom podrà accedir fins a un 50% de quitança de l’import.
- El límit de condonació podria arribar a incrementar-se fins al 75% si la caiguda de la facturació fos superior al 70%.
- Les ajudes estaran limitades als 3.000 milions d’euros que ha mobilitzat el Govern i el termini màxim per a sol·licitar-les acabarà l’1 de desembre de 2022.
Requisits per a iniciar el procés de quitança
- Que el deutor hagi iniciat la sol·licitud.
- Que l’operació subjecta a finançament avalat no es trobi en situació de mora. S’entén mora quan el deute es troba impagat durant més de 90 dies. Així mateix, tampoc ha d’estar en aquesta situació la resta de finançaments atorgats per l’entitat bancària al mateix client.
- El deutor no ha d’aparèixer en situació de morositat en les consultes als fitxers CIRBE (Central d’Informació de Riscos del Banc d’Espanya) a la data en la qual es sol·liciti l’ampliació del venciment.
- Que per part de l’entitat bancària no s’hagi comunicat a l’entitat que va concedir l’aval cap impagament sobre l’operació avalada amb el deutor a la data de la sol·licitud de l’ampliació del venciment.
- Serà necessari que el deutor no estigui en tràmit de procediment concursal.
- Que el finançament avalat hagi estat formalitzat amb anterioritat a la data d’adopció del present Acord del Consell de Ministres.
- La sol·licitud per part del deutor a l’entitat bancària no podrà fer-se més tard del 15 d’octubre del 2021.
- Que el deutor compleixi, per a sol·licitar l’extensió de l’aval, amb els límits establerts a la normativa d’Ajudes d’Estat de la Unió Europea.
- Que el deutor no hagi estat condemnat mitjançant sentència ferma per delictes contra la Hisenda Pública i contra la Seguretat Social, ni per delictes de frustració de l’execució, insolvència punible o alçament en els quals un dels subjectes perjudicats hagi estat la Hisenda Pública.
- Que la facturació, entesa com a volum d’operacions anual declarat o comprovat per l’Administració en el model fiscal anual corresponent a l’Impost sobre el Valor Afegit o tribut equivalent, tant per a empreses com per a autònoms d’Acord amb el règim que s’apliqui hagi caigut un mínim del 30% el 2020 respecte el 2019.
Des de Lladó Grup Consultor podem acompanyar-lo i assessorar-lo a través dels nostres professionals.