El correu electrònic és una de les eines més utilitzades, tant a nivell corporatiu com personal, per a l’intercanvi d’informació. És per això que també és font de riscos per a la seguretat informàtica; que pot afectar tant nivell econòmic com en reputació.
El spam o correu no desitjat, a més de ser molest, pot ser un vector de risc. En aquest sentit, el factor humà és el mitjà més eficaç que tenen els atacants per a esquivar les solucions de seguretat i infectar al sistema d’informació.
Com actua el spam?
En general, el modus operandi és el següent:
- L’atacant envia un correu electrònic a un usuari, amb un arxiu adjunt o enllaç nociu.
- L’usuari, per engany i/o desconeixement, descàrrega i executa l’adjunt o accedeix a l’enllaç.
- L’atacant, sense que l’usuari s’adoni, es fa amb el control de l’equip informàtic de l’usuari, i així accedeix a la xarxa i servidors de l’organització.
Els mètodes d’engany més usuals i senzills empleats pels atacants són:
- Fitxers executables.
- Fitxers ofimàtics (normalment de Microsoft Office) amb macros.
- Tècniques per a impedir la visualització de l’extensió potencialment perillosa de l’arxiu.
- Usurpació del remitent (phising) mitjançant el nom de domini (@estoesunejemplo.com).
- Enllaços nocius.
Principals mesures de seguretat en el correu electrònic
Les dues principals mesures de seguretat per al correu electrònic són:
- d’una banda, la identificació del perill per part de l’usuari i,
- per l’altre, l’adopció de mesures tècniques.
Com identificar correus electrònics nocius?
Per a identificar correus electrònics potencialment nocius, el primer consell és fer cas a la combinació d’intuïció i sentit comú. Tenint en compte que:
- Si un correu electrònic d’una suposada font de confiança (p. ex., un client o proveïdor) té un assumpte o sol·licitud fora de l’habitual (o faltes d’ortografia) el millor és desconfiar i contactar amb el remitent per una altra via, com la telefònica o un altre email, per a verificar que tot és correcte.
- I l’extensió de l’arxiu adjunt també ens ofereix pistes. Les extensions potencialment perilloses més comunes són .exe, .com, .cpl, paf, .cmd, .cpl, .js, .jse, .msi, .msp, .mst, .vbs, .vbe, .psc1.
- L’ús d’aplicacions de llista blanca impedirà que s’obrin i/o executin arxius que no siguin aquells que hem indicat expressament (p. ex., .doc, .docx, .exe, .pdf…).
- També és rellevant tenir actualitzat el Sistema Operatiu i el programari.
Finalment, hem de sospitar sempre i no ‘habilitar macros’ en documents ofimàtics.
Quines són les mesures tècniques per a generar confiança en l'enviament d'un correu electrònic?
Quant a l’adopció de mesures tècniques, dirigides a generar confiança en el receptor dels nostres correus electrònics; així com evitar accessos no autoritzats, són:
- La primera recomanació, com a remitents, és xifrar o ‘encriptar’ i signar electrònicament els correus electrònics que enviem amb contingut confidencial o sensible.
- En segon lloc, l’ús de contrasenyes robustes, periòdicament renovades i amb factor de doble autenticació són solucions a adoptar.
- També és rellevant evitar l’ús de la funció de ‘recordar contrasenya’ i assegurar-se de ‘tancar sessió’ sempre que deixem d’utilitzar l’equip o dispositiu.
- A més, hem d’evitar fer clic sobre els enllaços sense fixar-nos bé en aquests.
Recomanacions per a evitar spam
Finalment, sobre el spam, és recomanable:
- Tenir un compte de correu específic per a donar-se d’alta o registrar-se en serveis o pàgines web (i no fer-ho mai si aquests llocs web no tenen política de privacitat).
- Que en cap compte de correu electrònic figuri en text en la nostra web, podent ser substituïda tot el compte o la ‘@’ per una imatge.
- Ús d’unes regles, filtres i llistes negres de correus electrònics que descartin de forma anticipada uns certs emails sospitosos.
- Passar a la llista negra de spam tots els emails que et molestin.
Si la teva empresa té dubtes sobre solucions de seguretat, a Lladó Grup Consultor t’assessorem i acompanyem en el procés.