El Reial Decret-llei 32/2021, de 28 de desembre que recull la nova reforma laboral 2022, introdueix importants canvis en matèria de contractació, com és en els contractes fixos discontinus.
Un dels objectius principals de la reforma laboral és desincentivar la contractació temporal. L’entrada en vigor dels canvis en aquesta matèria es produirà als 3 mesos de la seva publicació en el BOE, això és, a partir del 30 de març de 2022.
Quins són els canvis que s'han produït en els contractes fixos discontinus?
La principal modificació és en l’article 16 dels treballadors, el qual indica ara que els contractes fixos discontinus es puguin realitzar:
- El contracte fix discontinu passa a incloure no sols els treballs de naturalesa estacional o de temporada, sinó també aquells de prestació intermitent, que tinguin períodes d’execució certs, determinats o indeterminats (que deixen, per tant, d’estar subjectes a la regulació del contracte a temps parcial).
- Es recondueix a les empreses ordinàriament contractistes a la subscripció de contractes fixos discontinus amb els seus treballadors adscrits a les contractes, els períodes d’inactivitat de les quals (i) només podran produir-se com a terminis d’espera de recol·locació entre subcontractacions i (ii) no podran estendre’s més enllà del termini màxim que fixi el conveni sectorial o, en defecte d’això, tres mesos, més enllà del qual l’empresa haurà de recórrer a les mesures conjunturals que preveu el ET.
- Les ETT també podran subscriure aquests contractes amb els seus treballadors cedits.
- La norma continua remetent-se al conveni col·lectiu (i ara també, en defecte d’això, a l’acord d’empresa) per a regular l’ordre i la forma de les crides, però es fixa ara per Llei que la crida haurà de realitzar-se per escrit o constar degudament notificat a la persona interessada amb les indicacions precises de les condicions de la seva incorporació i amb una antelació adequada.
- Els convenis col·lectius sectorials podran dotar de contingut (opcions d’ocupació i formació) els períodes d’inactivitat. S’amplia a tots els convenis col·lectius (no sols sectorials), la possibilitat d’acordar la celebració a temps parcial de contractes fixos-discontinus.
- Es posa fi a la problemàtica relativa al “càlcul l’antiguitat” de les persones fixes discontínues, disposant-se que es calcularà tenint en compte tota la durada efectiva de la relació laboral i no el temps de serveis efectivament prestat, excepte per a determinar aquelles condicions que exigeixin un altre tractament en atenció a la seva naturalesa i sempre que respongui a criteris d’objectivitat, proporcionalitat i transparència.
Quines són les característiques dels contractes fixos discontinus?
- Format: ha de realitzar-se per escrit.
- Durada: el període de la durada de l’activitat, la jornada i la seva distribució horària (aquests últims es poden concretar en el moment en el qual es diu a la persona per a treballar), han d’estar reflectits en el contracte.
- Comunicació: deu realitzés per escrit o a través d’un altre mitjà que permeti deixar constància de la deguda notificació a la persona interessada amb les indicacions precises de les condicions de la seva incorporació i amb una antelació adequada.
- Calendari: A l’inici de cada any natural, l’empresa ha de traslladar a la representació legal dels treballadors un calendari amb les previsions de comunicació anual, així com les dades de les altes efectives de les persones fixes discontínues una vegada es duguin a terme.
- Conveni: Els convenis col·lectius sectorials poden acordar la celebració a temps parcial dels contractes fixos-discontinus.
- Borsa de treball: possibilitat de facilitar una bossa sectorial d’ocupació perquè s’integrin les persones fixes-discontínues durant els períodes d’inactivitat, amb l’objectiu d’afavorir la seva contractació i la seva formació contínua.
- Antiguitat: excepte petites excepcions, els treballadors/as fixos discontinus tenen dret al fet que la seva antiguitat es calculi tenint en compte tota la durada de la relació laboral i no el temps de serveis realitzats.
Informació sobre llocs de treball vacants en contractació fixa-discontínua
En matèria de contractació fixa-discontínua, l’empresa té el deure d’informar les persones fixes discontínues i a la representació legal de les persones treballadores sobre l’existència de llocs de treball vacants de caràcter fix ordinari, de manera que aquelles puguin formular sol·licituds de conversió voluntària, segons estableixin els procediments que determini el conveni col·lectiu sectorial o, en defecte d’això, l’acord d’empresa.
Formació en la contractació fixa discontínua
Les persones treballadores fixes discontínues són considerades com a col·lectiu prioritari per a l’accés a les iniciatives de formació del sistema de formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral durant els períodes d’inactivitat.
Si vols informació sobre els canvis que ha produït la reforma laboral en els contractes temporals, aquí t’ho expliquem:
Confia en la nostra experiència, a Lladó Grup Consultor comptem amb més de 65 anys d’experiència.