En els últims anys la conciliació entre la vida laboral i familiar té un paper molt important i en alguns casos crucial entre empreses i empleats.
Les empreses front algunes situacions laborals, ens plantegen si l’empresa està obligada a oferir teletreball als seus empleats per a facilitar una conciliació familiar. Entenguem alguns conceptes bàsics i analitzem els aspectes legals per a resoldre els possibles dubtes.
Què és el teletreball o treball a distància per a la llei?
La llei 10/2021 de 9 de juliol, de treball a distància, desplega la seva eficàcia a partir del treball realitzat en aquesta forma durant un temps mínim en el domicili de la persona treballadora o en el lloc triat per aquesta, amb caràcter regular.
El teletreball és el treball a distància que es duu a terme mitjançant ús exclusiu o prevalent de mitjans i sistemes informàtics, telemàtics i de telecomunicació.
A qui afecta la Llei del teletreball?
Al treball a distància que es presti, en un període de referència de tres mesos, un mínim del 30% de la jornada o el percentatge proporcional equivalent en funció de la durada del contracte de treball.
En el cas dels contractes amb menors de 18 anys, i en els contractes en pràctiques, per a la formació i l’aprenentatge, es garantirà un mínim de prestació de serveis presencial del 50% de la jornada laboral, sense perjudici si és el cas del desenvolupament telemàtic de la formació vinculada a aquests últims.
Subscriu-te a la nostra newsletter
És obligatori establir el teletreball en una empresa?
La llei de teletreball espanyola indica que el treball a distància serà voluntari per a la persona treballadora i per a l’ocupadora, sense perjudici del dret al treball a distància que pugui reconèixer la legislació o la negociació col·lectiva.
A tal efecte la Llei del Estatut dels Treballadors, atorga a les persones treballadores el dret a sol·licitar la prestació del seu treball a distància per a fer efectiu el seu dret de conciliació de la vida familiar i laboral establert en la Llei, sempre que això resulti raonable i proporcionat d’acord amb les necessitats de la persona treballadora i amb les necessitats productives i organitzatives de l’empresa, que s’hauran d’acreditar. Les discrepàncies es resoldran en la Jurisdicció Social.
La implementació del teletreball s’haurà de formalitzar per escrit mitjançant acord, per cada persona treballadora que s’adscrigui a aquesta modalitat, i que haurà de regular els aspectes indicats específicament en aquesta Llei, procedint a més al seu registre en l’oficina pública d’ocupació en un termini màxim de 10 dies.
Així mateix aquest acord serà reversible en els termes fixats en la negociació col·lectiva o, en defecte d’això, en el mateix acord de treball a distància.
La negativa de la persona treballadora a treballar a distància o a l’exercici de la seva reversibilitat per a tornar a treballar presencialment no seran causa justificativa d’acomiadament ni de modificació substancial de les condicions de treball.
Necessites assessorament laboral per la teva empresa?
Ha d’existir el control d’horari en el teletreball?
La llei estableix que és obligatori també en aquesta modalitat el registre de la jornada i horari de treball.
Com pot ajudar-te l'equip assessor laboral de Lladó Grup Consultor
Davant possibles dubtes de les empreses d’oferir l’opció del teletreball, és important disposar de tots els aspectes legals per a complir amb les obligacions i drets laborals de l’empresa i els empleats. El nostre equip d’assessors laborals et guiaran i ajudaran en la millor opció per a la teva empresa i el teu equip.