La Llei 21/2021, de 28 de desembre, de garantia del poder adquisitiu de les pensions i d’altres mesures de reforç de la sostenibilitat financera i social del sistema públic de pensions va aprovar el primer bloc de mesures de reforma de les pensions.
Quines novetats hi ha per a les pensions del 2022?
La revaloració de les pensions
Una de les principals mesures de la reforma del sistema públic de pensions és la derogació de l’índex de revaloració de les pensions (IRP), un índex que actuava com a mecanisme d’ajust automàtic en les revaloracions a concedir sobre les pensions causades que va ser introduït en la Llei 13/2013. Un índex que permetia ajustar les despeses del sistema de pensions als ingressos de manera gradual en funció del creixement dels ingressos el creixement del nombre de pensions i la variació de l’import de pensió mitja. La fórmula del IRP estava limitada a revaloracions anuals superiors al 0,25%, que va deixar d’aplicar-se en 2017.
Amb la nova normativa, aquest índex de revaloració queda derogat i es vincula al creixement de les pensions al valor mitjà de l’IPC dels dotze mesos previs a desembre, sempre que aquest no sigui negatiu. Aquesta mesura ja s’ha recollit en els pressupostos generals per a l’any 2022 establint-se el creixement de les pensions contributives per a enguany en el 2,5%.
Equitat intergeneracional
La segona mesura que deroga la Llei 21/2021 és el factor de sostenibilitat. L’actual reforma deroga el factor de sostenibilitat i el substitueix pel mecanisme d’equitat intergeneracional que incideix en la part dels ingressos en lloc d’en la part de la despesa.
El mecanisme d’equitat intergeneracional estableix un increment de les cotitzacions en un 0,6% (0,5% a càrrec de l’empresa i 0,1% a càrrec de l’empleat) durant un període de 10 anys, cotitzacions que es destinaran al fons de reserva de les pensions.
Nous incentius per a prolongar la vida laboral
Per or costat, la nova legislació recull mesures per a incentivar la prolongació de la vida laboral més enllà de l’edat ordinària de jubilació. Fins ara la normativa reconeixia un percentatge addicional per cada any cotitzat per sobre de l’edat ordinària de jubilació. Aquest percentatge se situava entre un 2,75% i un 4% en funció dels anys cotitzats en el moment de la jubilació.
Amb el canvi legislatiu,
- aquest percentatge passa a ser del 4% independentment dels anys cotitzats pel que el canvi suposa una millora per als jubilats amb un període cotitzat inferior a 37 anys.
- s’introdueix també la possibilitat que el jubilat en lloc del percentatge anterior percebi un pagament únic, aquest “xec” varia en funció de la pensió inicialment reconeguda.
- existeix la possibilitat de cobrar una combinació de les dues alternatives anteriors. Aquest complement no s’aplicarà en els casos d’envelliment actiu, ni jubilació parcial ni jubilació flexible.
Jubilació anticipada
Sobre les modificacions normatives destinades a desincentivar la jubilació anticipada, el canvi se centra fonamentalment en les pensions que estan limitades a la pensió màxima.
Amb el canvi normatiu;
- es busca igualar els percentatges reductors aplicant aquests sobre la pensió en lloc de sobre la base reguladora. L’aplicació d’aquesta reducció en les pensions màximes per jubilació anticipada serà gradual amb un període transitori de 10 anys que s’iniciarà a partir del 2024.
- una altra novetat és que els percentatges reductors passen a ser mensuals en lloc de trimestrals. En la pràctica, el canvi dels percentatges reductors implica percentatges de penalització majors en molt pocs casos ja que, amb l’excepció dels primers i últims mesos d’anticipació de pensió, en la resta dels casos els percentatges reductors són iguals o inferiors a la legislació actual.
- els percentatges aplicables a la jubilació anticipada derivada del cessament no voluntari no sofreixen penalització respecte a la legislació anterior.
Viduïtat per a parelles de fet
La norma recull l’ampliació de la viduïtat per a parelles de fet, un complement a la pensió per a carreres de cotització de 40 anys que no aconsegueixin 900 euros i la revisió dels criteris per a determinar la quantia de les pensions mínimes de tal manera que aquestes tinguin en compte l’evolució del salari mínim.
Confia en la nostra experiència, a Lladó Grup Consultor comptem amb més de 65 anys d’experiència.