La deducció per habitatge habitual en divorci
La Direcció General de Tributs (DGT) ha assenyalat en Consulta Vinculant (V1266-22), de 6 de juny, que es podrà aplicar la deducció per inversió en habitatge habitual al 100%, si per dissolució del condomini de l’immoble, un adquireix la part de l’altre que tenia dret a la deducció per inversió en habitatge habitual, el que adquireix aquesta part a l’altra part de la parella, tindrà dret a la deducció per habitatge habitual, per la part que tenia dret el que transmet.
Requisits sobre la deducció per habitatge habitual en divorci
- L’ habitatge habitual hauria de ser adquirit per les dues parts abans de l’ 1 de gener de 2013 i que continuï sent l’ habitatge habitual d’ ambdós.
- Caldrà que l’ altre copropietari, el qual deixa de ser propietari, hagués practicat en un exercici anterior a 2013 l’ esmentada deducció en el percentatge corresponent a la seva participació en la propietat.
- Que, al mateix temps, no se li hagués esgotat a la data de l’ extinció del condomini la possibilitat de seguir practicant la deducció per inversió en habitatge habitual.
- La deducció per a l’ adquirent tindrà com a límit l’ import que l’ ex copropietari, hauria tingut dret a deduir-se des de la data d’ extinció del condomini, si l’esmentada extinció no hagués tingut lloc.
La DGT segueix la resolució del Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEC), amb data 1 d’octubre de 2020, dictada en unificació de criteri, RG 561/2020.
En el cas típic d’haver sol·licitat, de forma conjunta o individual amb el comuner que es fa amb el 100%, un préstec per a l’adquisició d’habitatge i no es trobés totalment amortitzat a la data d’extinció del condomini.
L’equip d’assessors fiscals de Lladó Grup Consultor s’encarregaran de resoldre qualsevol dubte sobre les deduccions fiscals.