Plataformes de facturació com Factoo que emparen l’activitat de falsos autònoms sota l’aparença de socis-treballadors d’una cooperativa amb l’únic objectiu d’eludir el compliment de les seves obligacions amb la Seguretat Social han estat ja objecte d’intervenció per part de la Inspecció de Treball.
El que es posa de manifest és la ineficàcia del marc legal actual per donar encaix a situacions com la particular relació laboral – per la seva naturalesa i per la seva intermitència – dels empleats-col·laboradors de les noves plataformes digitals o l’activitat esporàdica o habitual amb ingressos irregulars de professionals sense una adscripció laboral fixa.
El Ministeri d’Ocupació estudia des de fa mesos fórmules per donar curs legal a aquestes situacions i evitar el seu desplaçament cap als àmbits més grisos de la legislació, quan no directament a l’economia submergida.
Una de les fórmules que està estudiant el Govern és l’establiment d’una tarifa súper reduïda de cotització en el Règim d’Autònoms.
La proposta busca acabar amb la injusta situació que viuen milers de professionals que es donen d’alta en el Règim d’Autònoms per iniciar una activitat per compte propi i que es veuen obligats a pagar tots els mesos una quota d’un mínim de 275 euros (50 euros si es pot beneficiar de la tarifa plana), amb independència dels ingressos que obtingui per la seva activitat per poder complir amb la llei.
L’aplicació d’aquesta tarifa súper reduïda, la quantia podria fixar-se entre els 25 o 30 euros mensuals, es limitaria als autònoms amb intenció de romandre en situació d’alta durant tot l’any, però que per la naturalesa o la inestabilitat de la seva activitat no aconsegueixen ingressar en còmput anual una quantia superior al salari mínim.
Caldrà veure com evoluciona la proposta del Govern i com és acollida pels diferents agents econòmics perquè pugui veure la llum una llei que modifiqui el règim d’autònoms.
Joan Lladó Chimenis
Advocat