La prevenció de riscos laborals és obligatòria des de 1995 per a qualsevol empresa o autònom amb treballadors contractats. Pretén evitar accidents, malalties professionals, així com qualsevol risc per a la salut de les persones treballadores.
La normativa de prevenció de riscos laborals, llei 31/1995, 8 de Novembre, estableix que l’empresari ha de protegir els treballadors enfront de possibles riscos per a la seva salut a l’entorn del treball. A més, està obligat a dur a terme la prevenció en diferents disciplines, mitjançant l’adopció de les mesures que siguin necessàries.
L’obligació de tenir un pla de prevenció de riscos laborals
Un pla de prevenció de riscos pot variar segons la indústria, la grandària de l’empresa i l’activitat. No obstant això, independentment de les regulacions específiques aplicables, tenir un pla de prevenció de riscos és obligat i d’absolut compliment per a qualsevol empresa, ja que pretén identificar, avaluar i prevenir els riscos per a evitar accidents laborals o malalties professionals.
Subscriu-te a la nostra newsletter
Per a qui és obligatori un pla de prevenció de riscos laborals?
- Qualsevol tipus d’empresa o autònom amb treballadors contractats, independentment del seu número.
- Autònoms sense treballadors al seu càrrec però que es veuen afectades per la normativa sobre coordinació d’activitats empresarials: en aquest cas, informar dels riscos que les seves activitats o equips suposen per als treballadors. Per exemple, quan diverses empreses treballen en unes mateixes instal·lacions, aquestes han de coordinar els seus respectius sistemes de prevenció.
- Comunitats de propietaris.
L’externalització de la prevenció de riscos en una entitat especialitzada és obligatòria. No obstant això en microempreses de fins a 10 treballadors o en les quals ocupin fins a vint-i-cinc treballadors però que disposin d’un únic centre de treball, i cap d’elles estiguin incloses en activitats taxades d’especial perillositat, l’empresari podria assumir-la personalment, mitjançant una formació necessària, a excepció de la vigilància de la salut, que haurà de ser externalitzada en tot cas en un servei professional especialitzat.
No obstant això es recomana, per complexitat, especialització, seguretat i costos, que tot el servei de prevenció estigui externalitzat ja des de la contractació de la primera persona treballadora i sigui com sigui la grandària de l’empresa.
L’incompliment per part d’empresaris de la legislació pot implicar importants sancions administratives i recàrrecs sobre prestacions, podent arribar fins i tot a responsabilitat penal, en el supòsit d’accidents de treball o malalties professionals derivades de falta de prevenció.
Per què haig de tenir en la meva empresa un pla de prevenció de riscos laborals?
L’empresari en el marc del seu deure general de prevenció ha d’aplicar els següents principis generals i obligatoris seguint l’ordre establert en la Llei:
- Evitar els riscos.
- Avaluar els riscos que no es puguin evitar.
- Combatre els riscos a l’origen.
- Adaptar el treball a la persona.
- Tenir en compte l’evolució de la tècnica.
- Substituir el perillós pel que comporti poc o cap perill.
- Planificar la prevenció.
- Adoptar mesures que anteposin la protecció col·lectiva a la individual.
- Donar les degudes instruccions als treballadors.
- Tenir en compte la capacitat professional dels treballadors.
- Accés a zones de risc greu i específic.
- Prevenir distraccions i conductes imprudents.
- Concertar assegurances.
Tens algun dubte el Pla de prevenció de riscos laborals ?
Des de Lladó Grup Consultor el que volem transmetre-li és que, encara que l’obligatorietat pot variar, tenir un pla de riscos és una pràctica sòlida per a qualsevol empresa, ja que ajuda a protegir-la d’esdeveniments imprevistos i a garantir la seva viabilitat a llarg termini.
Si tens algun dubte sobre la creació d’un pla de prevenció de riscos laborals per a la teva empresa, des de Lladó Grup Consultor t’oferim un equip d’assessors especialitzats, per a resoldre els teus dubtes i complir amb les obligacions laborals.