Reforma de les Pensions 2023
S’ha publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el Reial decret llei 2/2023, que conté les mesures urgents per a l’ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l’establiment d’un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions. Aquest nou RD, que entrarà en vigor el pròxim 1 d’abril de 2023 i afectarà tant els actuals com futurs pensionistes.
Quan entra en vigor la nova reforma de pensions 2023?
La norma entrarà en vigor a partir del primer dia del mes següent a la seva publicació en el BOE, és a dir, l’1 d’abril de 2023, excepte unes certes disposicions relacionades amb la Llei General de la Seguretat Social, que tens altres dates d’entrades en vigor, algunes en 2024, 2005 i 2026.
Les claus de la reforma de Pensions 2023
Les claus de la Reforma de Pensions són les següents:
Increment gradual del topall màxim de les bases de cotització
S’efectuarà en un percentatge igual al que s’estableixi per a la revaloració de les pensions contributives (conforme a l’IPC). A més, a aquestes pujades de l’IPC se li sumarà l’increment anual de 1,2 punts percentuals de la base màxima de cotització des de l’any 2024 fins a 2050.
Cotització addicional de solidaritat
La cotització de solidaritat afectarà els salaris que superin la base màxima de cotització, situada en els 53.946 euros anuals. Aquesta quota serà de l’1% en 2025, què anirà incrementant el seu percentatge un 0,25% per any, fins a arribar al 6% en 2045. D’aquesta nova cotització correspondrà el 5% a càrrec de l’empresa i l’1% a càrrec del treballador.
Sobre el nom de “solidaritat” aquesta fa referència al fet que la quota no té caràcter contributiu i, per tant, no genera dret a cap mena de contraprestació en la quantia de la pensió.
Increment del Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI)
Un increment que serà gradual i que la seva aplicació tindrà efectes des de l’1 de gener de 2023. Aquest nou imposat ja es veu reflectint en la nòmina de tots els treballadors sense excepció i que actualment se situa en el 0,6% repartit entre l’empresa (un 0,5%) i el treballador (un 0,1 %).
La cotització del Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI) pujarà una dècima per any fins a 2029, que se situarà en el 1,2%. D’aquesta manera, el treballador només abonarà el 0,2% mentre que a l’empresa li correspondrà l’1%. Aquest impost, que és temporal, es mantindrà de 2030 a 2050 i, al principi, no es preveu que pugi, tret que el cost de les pensions superés el 15% del PIB.
Pujada de pensions no contributives
La reforma de les pensions també preveuen unes millores de les pensions no contributives per jubilació i invalidesa. Aquestes es preveuen que creixin per sobre de la revaloració mitjana de les pensions, fins a convergir en 2027 amb el 75% del llindar de la pobresa calculat per a una llar unipersonal.
D’aquesta manera, passarien dels 6.784,54 euros anuals actuals (en cas de quantia integra), fins a aconseguir gairebé 8.300 euros anuals en 2027 (592,85 euros mensuals).
Pujada de les pensions mínimes contributives
Segons el Reial decret-Llei 2/2023, inclou les mesures per a garantir que les pensions mínimes contributives aconsegueixin, almenys, el 60% de la renda mitjana. Per a aquesta millora, el govern prendrà com a referència l’evolució de la pensió mínima amb cònjuge a càrrec, que hauran d’aconseguir entre 2024 i 2027 el 60% de la renda mitjana corresponent d’una llar que estigués conformat per dos adults.
Així, en 2024 s’incrementarà en un percentatge addicional per a reduir en un 20% la bretxa que existeixi amb el llindar de pobresa. En 2025, per a reduir-la un 30% i en 2026, en un 50%. En 2027 el que es precisi per a aconseguir el llindar de pobresa calculat per a una llar de dos adults.
Aquesta pujada traduïda a la butxaca del pensionista es tradueix que les mínimes de jubilació passaran dels actuals 13.500 euros anuals, fins a 16.500 euros (1.200 euros mensuals, en 14 pagues) l’any 2027, segons les estimacions publicades per la Seguretat Social.
A més de la contributiva de jubilació, millorarà les de viduïtat. Aquestes milloren entre 1.775 i 3.800 euros anuals en quatre anys, equiparant-les amb les pensions contributives de jubilació.
Increment del complement per bretxa de gènere
La norma determina que l’import del complement de bretxa de gènere establert en l’article 60 de la Llei General de la Seguretat Social tindrà un increment, addicional a la revaloració anual, del 10 per cent en el bienni 2024-2025, que es distribuirà entre tots dos exercicis segons determinin les respectives lleis de pressupostos generals de l’Estat.
Aquesta modificació té com a finalitat adequar l’aplicació de la norma a l’objectiu perseguit amb la seva aprovació, que és el reconeixement del complement per bretxa de gènere també als homes sempre que compleixin determinades condicions, per a això cal eliminar del còmput de períodes cotitzats i bases de cotització anteriors o següents al naixement els beneficis en la cotització establerts en l’article 237 de la Llei General de la Seguretat Social.
Explica’ns el teu cas
Som un equip de professionals amb experiència en la tramitació i gestió de jubilacions, informa’t sense compromís.
Ens pots contactar via WhatsApp aquí o facilitar-nos les teves dades i contactarem amb tu.
Treballadors contractats a temps parcial: Còmput dels períodes de cotització
S’equiparà el treball a temps parcial amb el treball a temps complet a l’efecte del còmput dels períodes cotitzats per al reconeixement de les pensions de jubilació, incapacitat permanent, mort i supervivència, incapacitat temporal, naixement i cura de menor, ja que es tenen en compte els períodes cotitzats qualsevol que sigui la durada de la jornada realitzada en cadascun d’ells.
Reforç de les pensions mínimes
La norma també busca reforçar i millorar les pensions mínimes, incloent-hi una sèrie de pujades de les pensions més baixes, mínimes i no contributives.
Cotització d’alumnes en pràctiques
Es regula la inclusió en el sistema de la Seguretat Social d’alumnes en pràctiques que realitzin pràctiques formatives o pràctiques acadèmiques externes incloses en programes de formació, que inclouen les realitzades per alumnes universitaris i de formació professional. Aquesta nova normativa entrarà en vigor l’1 d’octubre de 2023.
La cotització a la Seguretat Social, tant en el cas de les pràctiques remunerades com en el cas de pràctiques no remunerades, s’ajustarà al següent:
- No s’aplicarà el MEI.
- A les quotes per contingències comuns se’ls aplicarà una reducció del 95%.
- L’entitat que assumeixi la condició d’empresa serà la responsable de l’ingrés de la totalitat de les quotes.
A Lladó Grup Consultor t’oferim serveis laborals a través d’un equip especialitzat i una gestió integral adaptada a les teves necessitats.