Com compartir Loteria de Nadal de manera segura
Les dates de Nadal és habitual compartir un dècim de Loteria de Nadal amb membres de la família, amb amics o amb els companys de treball. Per la majoria una tradició nadalenca més en les dates prèvies als sortejos de loteria.
Un costum que pot desencadenar, si el número és premiat, en més d’una ocasió en conflictes que han hagut de ser resolts abans els tribunals.
Com compartir un dècim de Loteria de Nadal de manera segura?
Per a evitar possibles problemes a l’hora de compartir un dècim de Loteria de Nadal, cal tenir una sèrie de consells bàsics, com els publicats per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), per a evitar conflictes amb familiars, amics o companys de treball.
Participacions signades
Un dècim és un document al portador i, en principi, el premi el rep qui el té. En el cas que es comparteixi, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) explica que és indispensable els següents passos:
- fotocopiar el bitllet
- lliurar a cada participant una còpia signada amb el nom i el DNI del depositari i en el qual s’indiqui la quantitat que juga aquesta persona, així como el número, sèrie, fracció i sorteig.
Compartir la loteria de Nadal per WhatsApp
Es pot enviar una foto del dècim compartit per email o per WhatsApp, com a prova sempre que apareguin les dades del dipositari, els participants i la participació de cadascun.
En el cas de ser el dècim compartit comprat en línia, el comprovant electrònic dels dècims té la mateixa validesa legal que el dècim en paper i acredita la propietat, per la qual cosa només caldria seguir les operacions anteriors..
Com es cobra un dècim compartit?
Quan es cobrarà un dècim compartit, qui vagi al banc ha d’identificar a cada guanyador i el seu percentatge de participació. Una vegada fet això, les entitats poden abonar el premi en el compte de la persona titular perquè després aquesta ho reparteixi segons el convingut.
Segons apunta l’OCU, no s’ha de cobrar la totalitat de l’import sense identificar abans als altres participants, ja que en repartir-lo pot semblar que s’està donant els diners, la qual cosa obligaria al pagament de l’impost de donacions.
Quant reté Hisenda d'un dècim premiat?
Hisenda reté automàticament el 20% de la part del premi que excedeixi del mínim de 40.000 euros per cada dècim, no per cada persona agraciada. És a dir, es descompta l’impost i després es reparteix la quantitat neta entre els participants.
Què passa amb un dècim premiat en cas de divorci?
Si el número es comparteix amb la parella, la situació varia en funció del règim econòmic que es tingui. Si és de separació de béns, el que regeix a Catalunya, vol dir que el premi és de qui ha comprat el número, tret que es pugui acreditar que s’hagi comprat a mig fer.
Si el matrimoni té règim de guanys, l’import s’ha de repartir el 50% per a cadascú.
En qualsevol cas, el dret a cobrar els premis caduca als tres mesos comptats a partir de l’endemà de la celebració del sorteig.