Atenció a les dues noves obligacions per a empreses amb 50 o més empleats. Està previst que, abans que finalitzi l’any, es dugui a terme la transposició a l’ordenament jurídic espanyol de la coneguda com a Directiva ‘Whistleblowing’. De fet, l’Avantprojecte de Llei amb aquest objectiu, ja s’ha redactat i presentat per part del Ministeri de Justícia.
Què és el canal de denúncies intern o Whistleblowing?
El Whistleblowing es defineix com l’obertura d’un canal de denúncies intern en l’empresa que faciliti la comunicació de comportaments delictius, poc ètics o irregulars dins de la pròpia organització, els seus empleats, o tercers que tinguin alguna relació amb la companyia.
En aquest sentit, el Whistleblowing actua com una via de comunicació destinat a garantir les bones pràctiques internes i a evitar que les persones jurídiques s’enfrontin a responsabilitats penals derivades de la mala praxi empresarial.
A l’empara d’aquesta directiva sorgeix la figura del whistleblower, això és, una persona dins de l’empresa que s’encarrega de denunciar fets o comportaments que poden ser constitutius de delicte o frau. L’origen ve dels termes anglosaxons whistle (xiulet) i blow (bufar), que fa referència a quan els agents de policia britànics feien sonar els seus xiulets per a alertar als ciutadans o altres policies sobre la comissió d’un delicte.
Quines empreses estan obligades a implementar un canal de denúncies?
L’aplicació de les mesures de Whistleblowing i la creació d’un canal de denúncies és obligatori per a les següents entitats:
- Empreses amb un mínim de 50 treballadors en plantilla.
- Totes les entitats públiques, excepte aquelles pertanyents a municipis amb menys de 10.000 habitants.
- Empreses que operin en el sector financer.
- Empreses que comptin amb un Pla de Compliance.
D’altra banda, a aquelles empreses que tinguin contractat un servei de protecció de dades se’ls recomana posar en marxa el canal de denúncies com a mesura de control.
Quines són les noves obligacions?
D’una banda, totes les empreses de més de 50 empleats hauran de comptar amb un Canal de Denúncies Internes o “sistema intern de comunicacions” que permeti protegir l’anonimat de les persones que denunciïn infraccions legals de tota mena per part d’o en l’àmbit de l’empresa (especialment en matèria de corrupció).
D’altra banda, totes les empreses obligades a comptar amb aquest Canal de Denúncies Internes, estaran també obligades a nomenar un delegat de Protecció de Dades (DPD). L’article 34 de l’Avantprojecte de Llei per a la transposició a l’ordenament jurídic espanyol de la coneguda com a Directiva ‘Whistleblowing’ així ho indica: “Les entitats obligades a disposar d’un sistema intern de comunicacions [+50 empleats], així com els tercers externs que en el seu cas ho gestionin, quan, conforme al Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell de 27 d’abril de 2016 [RGPD], no tinguessin l’obligació prèvia de la seva designació, hauran de nomenar un Delegat de Protecció de Dades competent per a tots els tractaments duts a terme inclòs aquest sistema intern de comunicacions.”
Qui pot gestionar les obligacions?
Tant el Canal de Denúncies Internes com el delegat de Protecció de Dades (DPD), es podran gestionar directament per l’empresa, o bé a través de l’assessorament d’un proveïdor extern com Lladó Grup. En tots dos casos, s’haurà d’assegurar l’anonimat de la persona informant; així com la integritat, confidencialitat i integritat dels sistemes d’informació, i la independència i absència d’incompatibilitats del DPD.
Com funciona un canal de denúncies?
- El denunciant realitza la denúncia a través d’un dels canals habilitats per a això..
- Una vegada rebuda la denúncia, aquesta serà estudiada per l’empresa, els seus advocats, la direcció, per les autoritats pertinents. o pel proveïdor de Whistleblowing que tingui contractat.
- L’empresa ha de comunicar la recepció de la denúncia en un termini màxim de 7 dies.
- Des d’aquest moment, procedirà a realitzar una recerca interna que pugui esclarir els fets.
- Els resultats han de ser comunicats en un termini màxim de tres mesos.
Objectius d'un canal de denúncies internes (Whistleblowing)
L’objectiu del Whistleblowing és protegir empreses públiques i privades, en les quals és susceptible la comissió d’uns certs delictes, ja sigui per desconeixement de la normativa o per pràctiques malintencionades. Alguns d’aquests delictes són:
- Fraus i estafes.
- Blanqueig de capitals.
- Incompliment de la normativa sobre protecció de dades.
- Evasió o elusió d’impostos.
- Delictes contra la propietat intel·lectual o industrial.
- Competència deslleial
- Delictes contra el mercat o els consumidors.
- Corrupció interna.
- Irregularitats amb la Seguretat Social o l’Agència Tributària.
Disposar d’un canal de denúncies intern efectiu no sols és important per a la salut interna de l’empresa, sinó que des de l’entrada en vigor de la nova Directiva Whistleblowing és obligatori per a totes les organitzacions amb més de 50 treballadors.
Es pot consultar aquí el text de l’Avantprojecte de Llei reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció per la qual es transposa la Directiva (UE) 2019/1937 del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d’octubre de 2019, relativa a la protecció de les persones que informin sobre infraccions del Dret de la Unió.
Si necessites ajuda per a la implantació de les mesures a Lladó Grup Consultor podem ajudar-te.
Els nostres experts en Consultoria digital et proposaran les accions més adequades a les necessitats de la teva empresa i t’acompanyaran al llarg de tot el procés. Recorda que, de no complir la llei, podries enfrontar-te a dures sancions.