Una de les principals novetats que ens porta la reforma laboral és en els models de contractació temporals. La norma que va entrar en vigor el passat 31 de desembre de 2021, ha desembocat en un clar enduriment de la contractació de durada determinada.
Tipus de contractació temporal després de la reforma laboral 2022
En el nou article 15 del ET desapareixen els contractes temporals tal com els coneixíem fins ara (contractes d’obra, interinitat i eventuals). A partir d’ara es podrà distingir entre dos grans tipus de contractació temporal segons la causa que justifica aquesta contractació:
- Contractes per circumstàncies de la producció.
- Contractes per substitució.
Característiques dels contractes per circumstàncies de la producció
El contracte temporal per circumstàncies de la producció podrà tenir dues causes de temporalitat, amb la següent durada:
- Increment ocasional i imprevisible i les oscil·lacions (per tant, no estacionals o de temporada), fins i tot en l’activitat normal de l’empresa que generin un desajustament temporal entre la plantilla disponible i la que es requereix, podent estendre’s el contracte fins a 6 mesos (o, com a màxim, fins a 1 any si així ho amplia el conveni sectorial). S’inclou entre les oscil·lacions de l’activitat les que derivin de les vacances anuals.
- Situacions ocasionals, previsibles i que tinguin una durada reduïda i delimitada, per a les quals les empreses podran utilitzar aquest contracte un màxim de 90 dies (no continuats) l’any natural, sense límit de treballadors.
Característiques dels contractes per substitució
- Substituir a una persona treballadora amb dret a reserva de lloc de treball, i en aquest cas podrà anticipar-se el contracte fins a 15 dies abans d’absentar-se la persona a substituir..
- Completar la jornada reduïda (per causes legals o convencionals) per una altra persona treballadora.
- Cobrir temporalment un lloc de treball durant el procés de selecció o promoció per a la seva cobertura definitiva mitjançant contracte fix, i en aquest cas el contracte no podrà durar més de tres mesos, o el termini inferior que fixi el conveni, ni tornar-se a subscriure amb el mateix objecte una vegada superada aquesta durada màxima.
Quan entren en vigor els nous contractes temporals després de la reforma laboral 2022?
La nova regulació dels contractes temporals (article 15 del ET) serà aplicable a partir del 30 de març de 2022 (això és, 3 mesos des de la seva publicació en el publicació en el BOE). És a dir, s’estableix una moratòria de 3 mesos per a l’entrada en vigor d’aquests contractes.
No obstant això, hi ha situacions en les quals es mantenen les modalitats “antigues” (obra i servei, eventual, interinitat i formatius). Concretament, les empreses podran continuar aplicant la “anterior” regulació en dues situacions:
- En el cas dels contractes de durada determinada concertats abans del 31 de desembre de 2021, fins que es completi la seva durada màxima.
- En el cas dels contractes de durada determinada per a obra o servei i eventuals subscrits des del 31 de desembre de 2021 i fins al 30 de març de 2022, durant 6 mesos des de la seva signatura.
- En el cas de contractes formatius subscrits fins al 30 de març de 2022, fins que es completi la seva durada màxima.
Quan un contracte passa a ser contracte fix després de la reforma laboral 2022?
En les següents situacions és quan un contracte temporal adquireix la condició de fix:
- Quan hi ha frau de llei: això és, quan s’incompleixen els requisits legals (“les persones contractades incomplint el que s’estableix en aquest article -15 ET- adquiriran les condicions fixes”)
- Quan hi ha falta d’alta en la Seguretat Social més enllà del període de prova.
- Un contracte temporal passa a ser fix també en el supòsit d’encadenament de dos o més contractes temporals:
- Per la mateixa persona: Es redueix el termini d’encadenament i el període de referència, passant de 24 mesos en un període de 30 mesos, a 18 mesos en un període de 24 mesos, incloent els períodes de posada a disposició a través de ETT
En el mateix lloc, per altres persones abans: S’afegeix que també adquirirà la condició de fixa la persona que ocupi un lloc de treball ocupat abans, amb o sense solució de continuïtat, durant més de 18 mesos en un període de 24 mesos, mitjançant contractes temporals per circumstàncies de la producció o mitjançant ETT.
Sancions per incompliments en matèria de contractació temporal
Una de les novetats que trobem després de la nova reforma laboral és l’enduriment en les sancions enfront d’incompliments en matèria de contractació temporal.
- Es considera que s’ha produït una infracció per cadascuna de les persones afectades (treballadors/as).
- Les quanties de les sancions per a aquests incompliments: en funció de la gravetat, van des dels 1.000 euros fins als 10.000 per persona treballadora (és a dir, la sanció s’individualitza per cada contracte fraudulent).
Modificació del sistema de cotització en matèria de contractació temporal
Després de la reforma laboral 2022 es modifica el sistema de cotització addicional per als contractes temporals.
- Es penalitza només les contractacions inferiors a 30 dies de durada (s’exclouen els contractes de substitució i règims especials agraris, empleats de llar i mineria del carbó).
- La penalització consistirà en una taxa fixa per cada contracte de 3 vegades la quota per contingències comunes calculada sobre la base mínima diària del grup 8 del RGDD per contingències comunes.
- Actualment, la base diària vigent del grup 8 és de 37,53 €, sobre la qual aplicant el 23,60% de quota empresarial i multiplicant per 3, s’obté a un cost fix addicional per contracte de 26,6 €. És a dir, aquests contractes tindran una cotització addicional a càrrec de l’empresari d’uns 26 euros el mes que es donin de baixa.
Confia en la nostra experiència, a Lladó Grup comptem amb més de 65 anys d’experiència.