El bon orador és aquell qui sap guanyar-se la voluntat dels seus oients, no només a través de les paraules, sinó utilitzant tots els recursos del llenguatge corporal. Aquestes dos eines, la Oratòria i la Comunicació No verbal, ens permeten millorar aspectes tant de la nostra vida professional com personal, com per exemple la nostra capacitat de lideratge, treball en equip, capacitat de venta, comunicació efectiva … sempre amb la finalitat de fer arribar el nostre missatge al públic oient.
Quantes vegades ens hem paralitzat mirant una conferència TED? O quantes vegades ens hem emocionat per missatges de líders carismàtics com Martin Luther King? La oratòria és una eina molt poderosa a l’hora de convèncer, imprescindible per poder obrir-nos portes a millors oportunitats de vida, incrementant la nostra confiança, moral i seguretat social.
Al llarg dels anys s’han identificat diferents tècniques i estratègies que ens ajuden a millorar la nostra capacitat de comunicar amb la paraula. Entre les més utilitzades hi són aportar un discurs amb una única idea i/o objectiu principal o tenir un discurs estructurat, sense deixar res a l’atzar, per tal de sentir-nos més segurs
Així, la oratòria és la base de la comunicació verbal, però no és suficient a l’hora de fer arribar el missatge eficientment. Hem de saber expressar la nostra idea no només amb paraules, sinó utilitzant també la gesticulació (comunicació no verbal) per tal de emfatitzar el missatge, fent-lo més exacte i fàcil de entendre per l’emissor.
Segons Albert Mehrabian, durant el procés comunicatiu el 7% de la informació se li atribueix a la paraula, el 38% a la veu (entonació, projecció, …) i el 55% al llenguatge no verbal o corporal (gestos, postures, moviment d’ulls…). Així, encara que no sigui tant evident, aquest últim té una importància fonamental a l’hora de comunicar.
Dintre del llenguatge no verbal en podem diferenciar diferents tipus: el gestual, el llenguatge de la roba (actituds, personalitats), el visual, la mirada i el parallenguatge (sons i silencis). Així, dominar les diferents àrees de comunicació no verbal ens ajudarà a evitar errors que poden afectar o provocar problemes en les nostres converses o presentacions. Errors típics són creuar els braços o los cames, jugar amb objectes mentre es parla, rascar-se, posar-se les mans al darrere del cap quan s’està assegut.
Un exemple de la gran importància d’inspirar confiança en les teves idees mitjançant el llenguatge no verbal es pot veure en el món de l’emprenedoria. Molts emprenedors necessiten el suport dels “Business Angels” per tal d’obtenir finançament. Estudis han demostrat que aquests últims busquen emprenedors que els inspirin confiança, i aquesta es crea en els primers 30 segons o menys. Però, el més crític és que el 93% d’aquest impacte es produeix directament en la inconsciència, en la qual hi té una enorme influència la comunicació no verbal (gestos, mirades, posicions,… els quals representen el 55% de la interacció) i la comunicació para-verbal (entonació, volum, … que representen el 38% de la interacció). Així, només un 7% de la efectivitat de la nostra comunicació en els primers 30 segons correspondrà al que realment diem.
Resumint, un domini de la comunicació no verbal ens permet reforçar el nostre missatge, expressar-nos amb claredat i transmetre el nostre estat d’ànim, però també ens permet llegir les expressions de la persona o grup que tenim al davant.
Si t’agradaria millorar la teva capacitat argumentaria i l’expressió oral, coneixent les principals tècniques per a efectuar presentacions eficaces en públic, informa’t aquí sobre el curs d’Espai 114 “Oratòria i comunicació no verbal” del 25 i 26 d’abril.