Realitzar el pressupost anual és una de les coses més importants que han de realitzar una empresa. Un pressupost serveix com a estratègia, i permet conèixer i visualitzar l’ús de tots els recursos de l’empresa.
Aquests recursos inclouen persones, temps, capital i productes o serveis. Un bon pressupost anual et permet formular una estratègia. També t’ajuda a gestionar el rendiment i realitzar ajustos crítics abans que hi hagi un impacte significatiu a la baixa.
Un bon pressupost t’ajuda a evitar possibles colls d’ampolla i destaca el mal ús dels recursos. I si és una pime que dedica temps a crear pressupostos dinàmics minimitzen les sorpreses financeres adverses i experimenten la producció en nivells màxims. Tot això es tradueix en èxit.
Quins punts hem d'incloure en l'elaboració d'un pressupost anual?
T’aconsellem uns punts importants per a la creació d’un pressupost anual:
1. Establir prioritats estratègiques.
El primer pas per a crear un procés pressupostari és duplicar el seu objectiu financer específic. Si té líders de departament, asseguri’s d’obtenir els seus comentaris sobre la línia temps.
És important saber quines són les prioritats de la seva empresa i, més concretament, com s’alineen amb els objectius pressupostaris.
2. Realitzar projeccions d’ingressos, despeses i fluxos de caixa.
Pronosticar els seus ingressos i rastrejar les seves vendes per a l’any vinent no és tan impossible com creu. La majoria dels experts suggereixen projectar tres escenaris diferents: la projecció més probable, la projecció del millor dels casos i la projecció del pitjor dels casos i així li permet ajustar cap amunt o cap avall més fàcilment a mesura que els ingressos augmenten o disminueixen.
També cal calcular els costos estimats per a l’any vinent i el més fàcil per a començar és amb les despeses fixes, però també amb les inversions en actius fixos a realitzar.
Subscriu-te a la nostra newsletter
3. Implementació i seguiment.
Una vegada completat el procés pressupostari i tots els caps de departament l’han acceptat, es necessita un pla per a implementar-lo.
És recomanable revisar els estats financers amb freqüència, de manera setmanal o mensual, ja que temps més llargs no hi haurà temps suficient per a fer ajustos ràpids abans que afecti el resultat final.
4. Vigilar el pressupost.
Cal ser proactiu i vigilar el pressupost anual per l’èxit financer de la seva empresa.
Una de les millors pràctiques és només realitzar ajustos i canvis en el pressupost una vegada s’hagi determinat que hi ha un problema i després de discutir-lo amb els caps de departament.
5. Revisar el pressupost amb regularitat.
Una de les millors formes és ser inclusiu i escoltar els comentaris que ofereixen els líders dels departaments, als quals els agrada saber que se’ls escolta i que es valora la seva opinió, ja que poden dir-li perquè no es compleixen unes certes metes financeres i suggerir maneres d’aconseguir-les.
T’ajudem?
Des de Lladó Grup Consultor, et recomanem confiar en l’assessorament fiscal i comptable de professionals, per poder avaluar i conèixer les teves millors oportunitats per la teva empresa.