Entre les principals línies d’actuació del Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2024, Hisenda posarà el focus sobre operadors estrangers que embenin a través de plataformes de comerç electrònic, i en l’àmbit de la fiscalitat internacional.
Enguany es donarà un impuls a la figura de les inspeccions conjuntes (joint audits) i continuarà sent destacat el control de preus de transferència (intragrupo) a partir d’un sistema automatitzat i integral d’anàlisi de riscos entre altres.
Com cada any, en el BOE del dia 29 de febrer de 2024 s’ha publicat la Resolució de 21 de febrer de 2024, de la Direcció General de la AEAT, on es publiquen les directrius generals del citat Pla General de Control Tributari i Duaner de 2024.
On posarà el focus Hisenda en el 2024?
Les directrius del Pla de 2024 segueixen la mateixa estructura que un altre dels instruments de planificació de l’Agència Tributària com és el Pla d’Objectius anual i giren entorn de cinc grans pilars:
- Informació i assistència.
- Prevenció dels incompliments. El foment del compliment voluntari i prevenció del frau.
- La recerca i les actuacions de comprovació del frau tributari i duaner.
- El control del frau en fase recaptatòria.
- La col·laboració entre l’Agència Tributària i les Administracions tributàries de les Comunitats Autònomes.
Subscriu-te a la nostra newsletter
Les principals mesures i actuacions que es realitzaran per part d'Hisenda durant aquest exercici 2024
A continuació, recollim les principals novetats.
1. Control sobre operadors estrangers que venen a través de plataformes de comerç electrònic
L’Agència Tributària estendrà enguany el control sobre els operadors estrangers que venen els seus productes a Espanya a través de plataformes de comerç electrònic.
Realització de contrastos entre els imports ingressats de l’IVA pel sistema de finestreta única d’importació des d’altres Estats membres en relació amb vendes a consum efectuades a Espanya per aquells operadors inscrits en qualsevol país de la Unió Europea.
2. Economia digital i “neobancs”
Al seu torn, l’Agència reforçarà les seves accions de control relacionades amb l’àmbit de l’economia digital i els nous models de negoci. Les majors empreses del món exploten la tecnologia i la digitalització en els seus diferents vessants.
En aquest mateix context, s’intensificaran els controls sobre els denominats ‘neobancs’, entitats de pagament electrònic i altres sistemes de pagament virtual que habitualment estan registrades correctament a la UE, però que poden realitzar serveis financers digitals a Espanya, sense tenir cap presència física i al marge de les obligacions de subministrament d’informació de pagaments per mitjà de targeta de dèbit i crèdit, la qual cosa podria implicar esquemes d’elusió o frau per part dels qui utilitzen els seus serveis de cobrament.
3. Prestació multicanal de serveis al contribuent
S’aprofundirà en la implantació del nou model d’informació i assistència iniciat en 2023 per a potenciar que la majoria dels serveis d’informació i assistència es prestin en modalitat presencial i no presencial, permetent al ciutadà decidir sobre com vol o necessita ser atès.
4. Campanya d’avisos per incidències en les declaracions de l’IRPF
Per a facilitar la correcció de determinades incidències detectades en les declaracions de l’IRPF, es posarà en marxa una campanya d’avisos als contribuents informant-los sobre aquestes incidències amb la finalitat que puguin corregir-les mitjançant la presentació d’una declaració complementària.
5. Grans empreses i patrimonis
En l’àmbit de la fiscalitat internacional, enguany es donarà un impuls a la figura de les inspeccions conjuntes (‘joint audits’) i continuarà sent destacat el control de preus de transferència (intragrup) a partir d’un sistema automatitzat i integral d’anàlisi de riscos.
6. Ocultació de rendes
En el terreny de l’economia submergida i l’ocultació d’activitat es mantindran les entrades en domicilis socials d’empreses amb la corresponent autorització administrativa o judicial i s’incidirà en contribuents que no admetin pagaments per mitjans bancaris, amb vendes a consumidor final o amb signes externs de riquesa, patrimoni, rendibilitat o informació financera incoherents amb el declarat.
7. Valoració prèvia de la conducta del contribuent per a modular el règim sancionador
Durant l’exercici 2024 es continuarà amb la revisió dels criteris operatius d’aplicació del règim sancionador tributari per a millorar els processos de detecció de la concurrència de culpabilitat i centrar l’aplicació del règim sancionador en les conductes de major gravetat.
Amb això es persegueix valorar la conducta prèvia de l’obligat tributari quan aquest incorre en errors o en petits incompliments involuntaris, especialment en aquells casos en els quals no existeix perjudici econòmic i els incompliments són comesos ocasionalment per obligats tributaris tradicionalment complidors.
8. Increment de la captació d’informació per a mitigar el frau fiscal
Captació d’informació sobre l’execució d’instal·lacions energètiques en habitatges i centres industrials, a fi de garantir un millor control del sector i verificar l’adequat compliment de les seves obligacions tributàries.
També destaca com a novetat en 2024 la implementació de noves obligacions informatives sobre monedes virtuals.
Es reiteraran les tasques de comprovació en el cas que s’hagin efectuat regularitzacions prèvies i no s’hagi produït un canvi de comportament del contribuent o el seu entorn familiar o econòmic, amb un esquema de risc fiscal similar.
9. Delinqüència organitzada
Es continuarà impulsant, paral·lelament, la lluita contra les trames de frau organitzat en l’IVA, i especialment en la comercialització d’hidrocarburs (lluita contra el frau del dièsel).
10. Anticipació del control recaptatori
En l’àrea de Recaptació destacarà en 2024 l’estratègia de coordinació amb les àrees de control per a anticipar i reforçar l’anàlisi de risc recaptatori a partir d’eines avançades de tractament de la informació.
Al seu torn, s’impulsaran millores en l’obtenció d’informació per a l’embargament de crèdits derivats de cobraments mitjançant TPV i també les personacions en locals de deutors que continuen amb la seva activitat econòmica sense minorar els seus deutes.
Tens algun dubte ?
Des de Lladó Grup Consultor, et recomanem confiar en l’assessorament fiscal de professionals, per poder avaluar i conèixer les teves obligacions tributàries que et poden afectar.