Llei de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública per 2022
La nova Llei té el seu origen en el Reial decret llei 14/2021, de 6 de juliol (BOE 7 de juliol de 2021), text que es va convalidar en el Congrés dels Diputats el 21 de juliol, data des de la qual la norma publicada avui s’ha vingut tramitant pel procediment d’urgència.
L’objectiu de la Llei 20/2021, de 28 de desembre és reduir la temporalitat del conjunt de les Administracions per sota del 8%. En concret, les mesures contingudes pretenen garantir que les Administracions Públiques iniciïn una senda de reequilibri que aporti credibilitat a l’evolució futura de la temporalitat en l’ocupació pública, a fi de situar la taxa de cobertura temporal per sota del vuit per cent de les places estructurals, i, en aquesta mesura, pugui predicar-se de cadascuna d’elles la connexió de sentit requerida per la jurisprudència constitucional.
Sense perjudici de la lectura de la norma, els aspectes més destacats d’aquesta són:
1. Nova redacció de l’article 10 del text refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic
2. Els procediments d’accés a la condició de personal funcionari interí no són equiparables als de personal funcionari de carrera: l’art. 10.2 de la Llei 20/2021, de 28 de desembre incideix explícitament en la seva publicitat i celeritat, tenint com a finalitat la cobertura immediata del lloc i estableix expressament que el nomenament com a personal interí derivat dels procediments de selecció no implica en cap cas el reconeixement de la condició de funcionari de carrera.
A TENIR EN COMPTE: es reforça la nota de temporalitat en descartar qualsevol expectativa de permanència.
3. S’objectiven les causes de terminació de la relació interina: es preveu que la finalització de la relació d’interinitat del personal funcionari interí es produirà, a més de per les causes genèriques previstes en l’article 63 del text refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic, que regula les causes de la pèrdua de la condició de funcionari de carrera, per les quals s’expliciten en l’article 10, sense que cap d’elles generi dret a compensació econòmica de cap mena.
4. Durada màxima del nomenament del personal interí per vacant: les places vacants exercides per personal funcionari interí deuran necessàriament ser objecte de cobertura mitjançant qualsevol dels mecanismes de provisió o mobilitat prevists en la normativa de cada Administració Pública, prioritzant la cobertura reglada per personal funcionari de carrera.
- De no complir-se l’anterior, transcorreguts tres anys des del nomenament es produirà el cessament del personal funcionari interí i la vacant només podrà ser ocupada per personal funcionari de carrera, tret que el corresponent procés selectiu quedi desert, i en aquest cas es podrà efectuar un altre nomenament de personal funcionari interí.
- Excepcionalment, el personal funcionari interí podrà romandre en la plaça que ocupi temporalment, sempre que s’hagi publicat la corresponent convocatòria dins del termini dels tres anys a comptar des de la data del nomenament del funcionari interí. En aquest supòsit podrà romandre fins a la resolució de la convocatòria, sense que el seu cessament doni lloc a compensació econòmica.
5. Al personal funcionari interí li serà aplicable el règim general del personal funcionari de carrera quan sigui adequat a la naturalesa de la seva condició temporal i al caràcter extraordinari i urgent del seu nomenament, excepte aquells drets inherents a la condició de funcionari de carrera
6. Règim de responsabilitats en cas d’incompliment de les mesures enunciades i indemnització. L’incompliment dels terminis màxims de permanència, a més, donarà lloc a una compensació econòmica per al personal temporal, que serà equivalent a vint dies de les seves retribucions fixes per any de servei, prorratejant-se per mesos els períodes de temps inferiors a un any, fins a un màxim de dotze mensualitats. El dret a aquesta compensació naixerà a partir de la data del cessament efectiu, no havent-hi dret a compensació en cas que la finalització de la relació de servei sigui per causes disciplinàries o per renúncia voluntària.
7. Tercer procés d’estabilització d’ocupació pública
- S’autoritza un tercer procés d’estabilització d’ocupació pública. Addicionalment als processos d’estabilització que van regular els articles 19.U.6 de la Llei 3/2017, de 27 de juny, de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2017 i 19.U.9 de la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2018, s’autoritza una taxa addicional per a l’estabilització d’ocupació temporal que inclourà les places de naturalesa estructural que, estiguin o no dins de les relacions de llocs de treball, plantilles o una altra forma d’organització de recursos humans que estiguin contemplades en les diferents Administracions Públiques, i estant dotades pressupostàriament, hagin estat ocupades de manera temporal i ininterrompudament almenys en els tres anys anteriors a 31 de desembre de 2020.
- El sistema de selecció serà el de concurs oposició (sense perjudici del que s’estableix en el seu cas en la normativa pròpia de funció pública de cada Administració o la normativa específica), amb una valoració en la fase de concurs d’un quaranta per cent de la puntuació total, en la qual es tindrà en compte majoritàriament l’experiència en el cos, escala, categoria o equivalent de què es tracti podent no ser eliminatoris els exercicis en fase d’oposició, en el marc de la negociació col·lectiva establerta en l’article 37.1 c) del Text Refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic.
- Les places que haguessin estat ocupades amb caràcter temporal de manera ininterrompuda des d’abans de l’1 de gener de 2016 es convocaran pel sistema de concurs de manera excepcional. La disposició addicional sisena preveu que les Administracions Públiques convoquin, amb caràcter excepcional, conforme al que es preveu en l’article 61.6 i 7 del Text Refós de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic, pel sistema de concurs, aquelles places que, reunint els requisits establerts en l’article 2.1, haguessin estat ocupades amb caràcter temporal de manera ininterrompuda amb anterioritat a 1 de gener de 2016. Aquests processos, que es realitzaran per una sola vegada, podran ser objecte de negociació en cadascun dels àmbits territorials de l’Administració de l’Estat, Comunitats Autònomes i Entitats Locals.
- El personal interí que no superi aquest procés selectiu tindrà dret a una indemnització de vint dies per any treballat fins a un màxim de dotze mesos. Correspondrà una compensació econòmica, equivalent a vint dies de retribucions fixes per any de servei, prorratejant-se per mesos els períodes de temps inferiors a un any, fins a un màxim de dotze mensualitats, per al personal funcionari interí o el personal laboral temporal que, estant en actiu com a tal, veiés finalitzada la seva relació amb l’Administració per la no superació del procés selectiu d’estabilització.
Modificació normativa
Es modifiquen els arts. 10, 11 i la disposició addicional 17 de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic, text refós aprovat per Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre.
Informació aportada per Planificación jurídica