Per “Punitive damages” (dany punitiu) s’entén el mecanisme pel qual es condemna a pagar una indemnització, que busca reparar la violació als drets constitucionals dels ciutadans, ocasionats ja sigui per funcionaris del govern o per particulars. Són les quantitats de diners que els tribunals exigeixen pagar amb la fi, no com una indemnització compensatòria, sinó com una sanció amb finalitats exemplaritzants.
Quelcom molt generalitzat en el “common law” (el dret comú anglosaxó) sembla que ha inspirat el règim sancionador del nou Reglament europeu de protecció de dades, que serà de plena aplicació el 25 de maig de 2018. Infraccions actualment sancionades amb 300.000 euros com a topall, puguin passar a ser multes administratives (art. 83.4) de “10 milions d’euros com a màxim o, tractant-se d’una empresa, d’una quantia equivalent al 2% com a màxim del volum de negoci total anual global de l’exercici financer anterior, optant-se per la de major quantia”. I estem parlant, per exemple (art. 28.3) del fet de no tenir subscrit contracte d’encarregat del tractament amb un prestador de serveis que comporti la comunicació de dades a aquest.
És un dels casos on s’aprecia que, amb el nou Reglament europeu, la mateixa infracció actual podrà arribar a ser sancionada de manera molt més onerosa per a les empreses.
El 25 de maig de 2018 ja està a menys d’un any vista…