El Tribunal Constitucional ha dictat una sentència per la qual declara inconstitucional una norma que afecta la Hisenda Foral de Guipúscoa i que regula l’Impost de Plusvàlua Municipal (Impost sobre l’Increment del Valor dels terrenys de naturalesa urbana). Aquest impost és idèntic al de la normativa estatal en la matèria, per la qual cosa podria considerar-se extensible a aquesta.
Aquest impost, que cobren els ajuntaments, grava la revalorització dels immobles quan són venuts però la fórmula prevista a la norma per calcular l’impost provoca que aquest s’hagi de pagar igualment en aquells supòsits en què el valor dels terrenys no s’ha incrementat, o fins i tot ha disminuït. Per tant, la mera titularitat d’un terreny durant un determinat període temporal produeix, en tot cas i de forma automàtica, un increment del seu valor.
El Tribunal Constitucional pensa ara que no és legal imposar un impost quan no s’ha produït un guany econòmic i considera que l’esmentat impost és contrari al principi de capacitat econòmica, que preveu l’article 31.1 de la Constitució Espanyola, “en cap cas el legislador pot establir un tribut tenint en compte actes o fets que no siguin exponents d’una riquesa real o potencial “.
Per això, determina que l’impost és nul “en la mesura que sotmeti a tributació situacions inexpressives de capacitat econòmica, impedint que els subjectes passius puguin acreditar aquesta circumstància”. No es poden crear impostos que afectin a “aquells supòsits en què la capacitat econòmica gravada pel tribut sigui, no ja potencial, sinó inexistent, virtual o fictícia”.
Joan Lladó Chimenis
Advocat