Ja existia aquesta obligació des de la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals. La qual ja obligava a les empreses el deure i millorar les condicions de treball. Aquesta Llei no és solament per a reduir i prevenir els accidents físics, sinó també per als riscos psicosocials.
Aquesta Llei ha estat desenvolupada normativament i actualment podem destacar el Reial decret llei 6/2019, d’1 de març, la Llei orgànica 7/2007 sobre la Igualtat dels homes i dones i el Reial decret 901/2020, de 13 d’octubre, pel qual es regulen els plans d’igualtat i el seu registre i es modifica el Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball. Els quals fan especial esment, sobre el protocol d’assetjament sexual i per raó de sexe.
Per tot això, l’empresa (encara que tingui solament un/a treballador/a) té una sèrie d’obligacions, per a l’elaboració de protocols de conductes i actuacions enfront de l’assetjament. Tant laboral, com a sexual i de qualsevol forma de discriminació en el treball.