El Tribunal Europeu de Drets Humans ha afavorit a un treballador després de ser acomiadat per haver escrit emails personals en el seu compte professional.
La Gran Sala del Tribunal Europeu de Drets Humans ha donat la seva protecció a un treballador el cap del qual va espiar els seus missatges privats en el seu compte professional de correu electrònic.
La sentència considera que “no s’ha aconseguit un equilibri just entre els interessos en joc” i “no s’ha protegit correctament” el dret del demandant al respecte de la seva vida privada i la seva correspondència. Aquest dret està protegit per l’article 8 del Conveni Europeu de Drets Humans.
La sentència afirma que els tribunals no van verificar si el demandant havia estat advertit pel seu cap de la possibilitat que les seves comunicacions estiguessin vigilades, ni de la naturalesa i l’abast d’aquesta vigilància. Afegeix que les autoritats no van determinar les raons que justificaven l’inici de les mesures de vigilància, si es podien haver adoptat “mesures menys intrusives” per a la privadesa i si accedir al correu va ser possible sense coneixement del demandant.
Per a la Cort, l’errada no significa que un cap no pugui revisar els correus professionals dels treballadors o acomiadar-los per usar recursos amb finalitats personals. La clau és que “la vigilància vagi acompanyada de garanties adequades i suficients contra els abusos”.
Així, l’advertiment del cap “ha de produir-se abans que s’iniciï la vigilància, en particular si afecta al contingut de les comunicacions dels treballadors”, fet que no va succeir en aquest cas, segons la majoria dels magistrats de la Gran Sala del Tribunal.