Si ens resulta norma, per necessari, el plantejar un pla de negoci a l’hora de crear una empresa, quan aquesta ja s’ha consolidat i ha arribat a la seva maduresa, en l’entorn de la empresa familiar ja no resulta tan freqüent que segueixi plantejant-se ordenadament els diferents reptes que es trobarà en un futur, potser no molt llunyà, i com els ha d’afrontar.
Precisament el haver assolit aquesta fase de maduresa suposa ja el primer desafiament, al que haurà de plantar cara la empresa familiar estan disposada a la innovació constant, que permeti la promoció i diferenciació dels seus productes i serveis actuals, desenvolupant noves idees.
Un altre repte al que, sense cap mena de dubte, s’haurà d’enfrontar la nostra empresa, també està relacionat amb la maduresa, però en aquest cas a la maduresa del nostre equip organitzatiu, que haurà de resoldre assignant responsabilitats als professionals més qualificats, i que no sempre coincidiran amb els familiars de qui va començar dibuixant aquell pla de viabilitat inicial.
Per últim, el propietari o propietaris d’aquesta empresa familiar haurà de plantejar-se, i contra més aviat millor, la successió de la mateixa. Es tracte, sense dubte, d’un moment tan delicat com crucial. La definició de qui ha d’ocupar la posició de líder i com volem que s’ostenti el control de la empresa, seran les tasques a realitzar per aquest propietari si pretén afrontar el futur i romandre en el temps. Si es troba amb la problemàtica de l’absència d’un líder clar en l’actualitat, el recurs a certes figures de l’àmbit del dret civil li resultaran de molta ajuda.