Arrel del referèndum d’autodeterminació del passat 1 d’octubre i els fets posteriors han provocat que moltes empreses estiguin pensant, i algunes ja ho han aprovat, de traslladar el domicili social fora de Catalunya.
En aquest sentit s’ha aprovat un Real Decret Llei 15/2017, de 6 d’octubre, de mesures urgents en matèria de mobilitat d’operadors econòmics dins del territori espanyol , pel qual es modifica la redacció de l’article 285.2 de la Llei de Societat de Capital que habilita a l’òrgan d’administració de les companyies a poder modificar el domicili social encara que els estatuts socials de la companyia exigeixin que sigui per acord de la Junta General de Socis. Amb aquesta fórmula es deixa sense efectes aquells estatuts de les societats que , de forma expressa, preveien un acord de la Junta de Socis , podent adoptar la decisió l’administrador sense haver-se de sotmetre a la voluntat dels socis.
Com s’ha llegit en premsa estan prenent aquestes decisions de trasllat, bàsicament, empreses cotitzades en salvaguarda del seu valor de cotització tota vegada que el sector financer no és amic del canvis ni els riscos i aquelles empreses que es troben regulades per algun mercat o sota protecció i/o garantia d’algun estament de la Unió Europea.
Legalment, i fora dels exemples anteriors, no hi ha motiu aparent per prendre una decisió d’aquestes característiques sent, en tot cas, decisions de caràcter comercial i d ‘imatge.
En qualsevol cas, si alguna empresa vol prendre aquesta decisió s’ha de documentar l’acord de l’òrgan d’administració, elevar-lo a públic i sol·licitar el trasllat de l’expedient d’inscripcions mercantils del Registre Mercantil de la Província corresponent de Catalunya al Registre Mercantil de la Província de la localitat on es traslladi el domicili social.
Joan Lladó Chimenis
Advocat