L’estalvi segueix sent una de les grans preocupacions de tota família. L’encariment de preus seguit d’uns salaris baixos no ho posen fàcil al moment d’estalviar.
Segons un informe del BBVA, el perfil d’edat que més capacitat d’estalvi té és el que comprèn els 18 i els 25 anys; són capaços de guardar fins a un 59% dels seus ingressos. D’altra banda, qui presenta majors dificultats d’estalvi són els que tenen una edat compresa entre els 56 i els 65 anys (el 39% del total). Els motius d’aquestes diferències, segurament estan motivats per les càrregues econòmiques dels últims anys: la hipoteca, el lloguer, les assegurances, les despeses de subministraments, la cistella de la compra, etc.
L’estudi del BBVA també reflecteix els motius pels quals volem estalviar. El que més preocupa és la jubilació. En aquest sentit, s’identifica un perfil d’estalviador que va a l’alça: home, menor de 65, que aconsegueix estalviar 250 euros al mes perquè quan es jubili pugui mantenir el mateix nivell de vida.
Però, si tan difícil és estalviar, existeixen tècniques per fer-ho.
La resposta és sí i la que més adeptes té avui dia és la del 50/20/30.
El primer número fa referència al tant per cent, el 50, que ha de destinar a les seves despeses bàsiques com potser la compra, les factures o la hipoteca. El 20% dels teus ingressos és el que haurà de destinar a l’estalvi, mentre que el 30% restant seria per les despeses de lleure. Si se segueix aquesta constant, la seva economia estarà estabilitzada i el seu compte d’estalvis s’incrementarà cada mes.
Una altra regla que està molt estesa es coneix com el repte de les 52 setmanes.
És una tècnica molt popular als Estats Units. Consisteix en estalviar les 52 setmanes que té l’any. Però la quantitat de diners varia segons la setmana. Segons aquest mètode s’ha d’arribar a estalviar el mateix nombre d’euros que corresponen amb la setmana en la qual ens trobem. És a dir, la primera setmana ens estalviarem 1 euro, la segona 2, la setmana 10, 10 euros i, així, progressivament fins a arribar a la setmana 52. Els diners màxims d’estalvi no superaran els 52 euros. Si ho aconseguim, a finals d’any haurem aconseguit una xifra total de 1.378 euros.
A continuació, uns quants consells per afavorir l’estalvi:
Faci un pressupost: En cada situació econòmica cal delimitar en què ens gastem els diners. És important portar un control per escrit sobre quines partides destinem a les despeses de la llar, la cistella de la compra o al nostre lleure i fixar-nos uns objectius mensuals.
Pagui els deutes: l’escenari òptim per estalviar és aquell que està lliure de deutes. És important no fer pilotes i no anar ajornant pagaments per un futur, sense control. És important ser realista i no viure per sobre les nostres possibilitats.
Detecti les despeses innecessàries: La millor manera d’estalviar és revisar periòdicament on van a parar els diners. Només tenint un control de la despesa podríem arribar a retallar allò que no ens és necessari i contribueix que tinguem menys possibilitats d’estalvi.