[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-3bywvwm’]
[av_image src=’https://www.lladogrup.com/wp-content/uploads/20210204-Primer_mes_Brexit-1000×667-1.jpg’ attachment=’18438′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=’manually,https://www.lladogrup.com’ target=’_blank’ caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-kaqokjp9′ custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_image]
[/av_one_full]
[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-2ux9ep2′]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-kaqoky95′ custom_class=” admin_preview_bg=”]
EL PRIMER MES DE BREXIT
[/av_textblock]
[/av_one_full]
[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-2hsrt0m’]
[av_textblock size=’14’ font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-kaqomnoy’ custom_class=” admin_preview_bg=”]
Què és el Brexit?
Brexit és un acrònim de dues paraules en anglès: Britain (Gran Bretanya) i exit (sortida) i fa referència al procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europa.
L’article 50 del Tractat de la Unió Europea és el que regula el procés de retirada de qualsevol Estat membre. Segons aquest precepte, tot país membre de la Unió podrà decidir la seva sortida, de conformitat amb les seves normes constitucionals. Després de comunicar aquesta decisió, la UE negociarà amb aquest Estat la forma de la seva retirada i les seves relacions futures amb la Unió.
Si bé la sortida del Regne Unit de la Unió Europea es va produir l’1 de febrer de 2020, des d’aquell moment va estar en vigor l’Acord de Retirada, el qual regulava una sortida ordenada d’aquest país de la Unió i mantenia l’aplicació del patrimoni comunitari en les seves relacions amb la mateixa fins al 31 de desembre de 2020.
A partir de l’1 de gener de 2021, la relació entre el Regne Unit i la Unió Europea està basada en “l’Acord de Comerç i Cooperació”, un acord ambiciós, però que suposa un important canvi per a ciutadans, empreses i administracions de la UE i del Regne Unit.
Què ha estat el període transitori?
El període transitori per a la retirada del Regne Unit de la UE va finalitzar el 31 de desembre de 2020. Això significa que el Regne Unit és ara oficialment un tercer país i que el Dret de la UE ha deixat d’aplicar-se allí.
Brexit a efectes duaners
Des de l’1 de gener de 2021 el Regne Unit rep el mateix tracte que qualsevol altre país no pertanyent a la UE. En particular, els procediments i tràmits duaners s’apliquen ara als intercanvis comercials entre el Regne Unit i la UE.
No obstant això, de conformitat amb el Protocol sobre Irlanda/Irlanda del Nord acordat, les normes i procediments duaners de la UE continuen aplicant-se en general als béns que entren i surten d’Irlanda del Nord.
Brexit a efectes empresarials
La retirada del Regne Unit de la UE afectarà a la seva empresa si:
- ven bens o presta serveis al Regne Unit,
- compra bens o rep serveis del Regne Unit,
- transporta bens a través del Regne Unit,
- utilitza materials i bens del Regne Unit per a comerciar en el marc de règims preferencials amb països socis de la UE.
A partir del passat 1 de gener de 2021, els intercanvis comercials amb el Regne Unit (excepte Irlanda del Nord) es consideren exportacions i importacions, la qual cosa té les següents implicacions.
- Els enviaments i recepcions de mercaderies s’hauran de formalitzar en declaracions duaneres en importar o exportar mercaderies i des de Gran Bretanya (el Regne Unit, exclosa Irlanda del Nord) o en transportar els seus béns a través de Gran Bretanya.
- S’ha de facilitar dades en matèria de seguretat i protecció, a més de la declaració duanera.
- Per a la presentació de declaracions és necessari disposar d’un número EORI registrat en un estat membre de la Unió Europea. En el cas d’Espanya es pot obtenir a través de la seu electrònica de l’agència tributària.
- La presentació de declaracions es pot efectuar pels propis operadors o utilitzant un representant duaner.
- Alguns tipus de mercaderies estan subjectes a controls per part d’altres organismes diferents a duanes pel que resulta imprescindible informés de la tramitació que és necessari realitzar davant ells davant de dur a terme la importació o exportació. Pot trobar més informació en aquest enllaç.
- Ha de disposar d’un certificat especial per a importar o exportar determinats béns (per exemple, residus, determinats productes químics perillosos, OMG). Ha de complir tràmits addicionals si importa o exporta productes subjectes a impostos especials (alcohol, tabac o combustible) a/des de Gran Bretanya. Consultar les mesures aplicables a cada mercaderia en funció de la seva classificació aranzelària.
- Ha de complir, en les transaccions amb Gran Bretanya, normes i procediments en matèria d’IVA diferents als aplicables en les transaccions dins de la UE i amb Irlanda del Nord.
En la Secretaria de l’Estat de Comerç pot trobar informació addicional, així com enllaços per a realitzar les diferents tramitacions i controls de mercaderies.
Per a conèixer els requisits que el Regne Unit ha establert per a l’accés al seu mercat, vaig poder consultar les Guies d’accés al mercat del Regne Unit des de l’1 de gener del 2021, elaborades per l’Oficina econòmica i Comercial d’Espanya a Londres. En aquests documents s’expliquen els procediments duaners d’importació al Regne Unit, així com la introducció de controls fronterers per als béns controlats en tres etapes fins a l’1 de juliol de 2021, i els models de despatx previ i emmagatzematge provisional que s’implantaran per a les importacions a partir del mes de juliol de 2021.
Brexit a efectes tributaris
En aquest sentit, volem informar-los que a nivell tributari s’han publicat recentment la Resolució de 4 de gener de 2021 de la Direcció General de Tributs (DGT) que resol l’existència de reciprocitat de tracte per a la devolució de l’IVA als empresaris o professionals establerts en els territoris del Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord, i la Nota Informativa 39/2020 del Departament de Duanes i Impostos Especials, en la qual es recullen les instruccions per a la formalització de les declaracions duaneres en els moviments de mercaderies entre tots dos territoris.
Des de Lladó Grup Consultor li oferim un equip de professionals especialistes que el poden assessorar segons la seva situació i possibles dubtes d’actuació davant del Brexit.
[/av_textblock]
[/av_one_full][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-1497l65′]
[av_button label=’TENS ALGUN DUBTE? Contacta’ns’ link=’manually,https://www.lladogrup.com/contacte/’ link_target=’_blank’ size=’large’ position=’center’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-kgtcv75w’ custom_class=” admin_preview_bg=”]
[/av_one_full]
[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-u6v6nn’]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-khx4nsma’ custom_class=” admin_preview_bg=”]
Lladó Grup Consultor
[/av_textblock]
[/av_one_full]