En la formalització d’un contracte de compravenda privada d’una finca intervenen diversos factors però, entre ells, preval la il·lusió en deteriorament de l’objectivitat i la raó i s’acaben signant contractes que ens poden perjudicar. Així pot ser el cas de qui compra a una promotora, en document privat, durant el termini d’execució de les obres establint pagaments fraccionats i la posterior subrogació en la hipoteca prèviament constituïda per la propietat. Què passa si després el Banc no accepta la subrogació ?. Doncs bé caldrà estar, bàsicament, al que estableixi el contracte. Aquest segur que establirà les conseqüències de no complir amb els pagaments fraccionats en diferents dates o ítems segons el procés de construcció o de no poder complir amb el pagament final que, en la majoria dels casos, coincideix amb la subrogació de la hipoteca. En gran part la propietat penalitzarà amb la pèrdua total o parcial de les quantitats lliurades en concepte de clàusula penal. A l’efecte d’evitar que un contracte de compravenda es converteixi en un problema que impliqui, a més de la pèrdua de la possibilitat de comprar, la pèrdua d’una quantitat important de diners, és de vital importància regular en el contracte que aquest es podrà rescindir, per la compradora, en el supòsit que l’entitat bancària finalment no atorgui i /o subrogui el préstec hipotecari, deixant de forma clara les conseqüències d’aquesta resolució ja bé sigui sense penalització o una penalització justa i proporcional entre la posició jurídica de cada part.
Així ho ha recollit una recent sentència del Tribunal Suprem que ha considerat motiu de resolució del contracte la clàusula que estableix que “el fet que per qualsevol altre motiu l’entitat creditora (Banc) no admetés la subrogació de la compradora”.
Ull, per tant, amb els contractes de compravenda que, preval la il·lusió per la compra, i es deixen de banda els aspectes legals de la mateixa i les seves conseqüències.