Divuit Estats membres de la UE, entre ells Espanya, han obtingut un acord sobre la normativa aplicable als règims de propietat dels matrimonis i de les parelles de fet registrades com a tals en els que intervenen situacions transfrontereres (per exemple, aquelles parelles compostes per nacionalitats de diferents Estats membres, que posseeixin propietats en un altre Estat membre).
Aquest acord és conseqüència de l’aprovació, el passat 2 de març, d’una proposta d’acord de cooperació reforçada entre els Estats, per clarificar les normes aplicables als règims patrimonials de les parelles casades i les parelles de fet internacionals registrades.
Beneficis pels ciutadans
Entre tota la UE hi ha uns 16 milions de parelles internacionals, segons dades de 2011, i les regles sobre aquestes matèries varien molt d’un país a un altre, generant inseguretat i nombrosos conflictes d’elevat cost econòmic. Per això, la finalitat d’aquesta iniciativa és:
1. Aclarir quin és l’òrgan jurisdiccional nacional competent per ajudar a les parelles afectades a gestionar les seves propietats o dividir-les en cas de divorci, separació o viudetat;
2. Aclarir quina legislació s’aplica quan podria aplicar-se al assumpte les de diversos països (normes sobre la legislació aplicable); i
3. Facilitar el reconeixement i l’execució en un Estat membre d’una resolució sobre assumptes de propietat dictada en un altre Estat membre.
Per tant, aquests instruments ajudaran a les parelles que es trobin en un procés de separació, o un dels membres hagi mort, i que posseeixin béns en altres Estats membre de diferents del de la seva nacionalitat.
Estalvi de 400 milions a l’any
Els processos judicials “paral·lels” en diferents Estats membres per resoldre litigis de propietats entre parelles suposen un cost en tasses d’uns 1.100 milions d’euros a l’any, estimant que les noves normes poden estalviar a les parelles “al voltant de 400 milions a l’any en despeses addicionals”.
Competència per regular sobre el matrimoni
Els Estats membre retenen la competència per regular sobre el matrimoni i parelles de fet. Les noves normatives inclouen una sèrie de salvaguardes per respectar els sistemes nacionals jurídics, per exemple, no obliga als països que participen en la iniciativa a reconèixer les parelles registrades si la seva legislació no les reconeix com a institució ni a assumir la jurisdicció sobre elles.
Les propostes de Reglament sobre parelles internacionals
El 16 de març 2011, la Comissió va adoptar les dues primeres propostes de Reglament sobre els règims patrimonials de les parelles internacionals, un per les parelles casades (Proposta de Reglament sobre jurisdicció, Llei aplicable i reconeixement i execució de sentències en matèria de règims econòmics matrimonials) i un altre per les parelles de fet (Proposta de Reglament sobre jurisdicció, Llei aplicable i reconeixement i execució de sentències en matèria de les relacions econòmiques de les parelles de fet registrades).
Com que les propostes es refereixen al Dret de família, s’han d’adoptar per unanimitat en el Consell.
Tanmateix, en desembre de 2015 el Consell va arribar a la conclusió de què no era possible la unanimitat dels 28 Estats membres, per això, 17 Estats membres van sol·licitar a la comissió que proposés una decisió per què s’autoritza l’establiment d’una cooperació reforçada entre ells en matèria de règims patrimonials de les parelles internacionals, que abraçarà tant els matrimonis com les unions de fet registrades.