Com seran les botigues del futur? La fira madrilenya Retail Forum 2017 s’anticipa a les tendències del consum per als propers anys.
La forma en la qual comprem productes està canviant a un ritme de vertiginós. Per exemple, Amazon Premium va batre a finals de l’any passat tots els seus records. Només en el Black Friday va vendre gairebé 940.000 productes, uns 10 cada segon i durant el Nadal va triplicar les vendes en comparació amb l’any passat. Les botigues hauran de renovar-se o morir.
Un robot pot escollir el seu outfit
S’imagina entrar en una botiga, que un robot li doni la benvinguda i li ajudi a triar la seva compra? Sembla més propi d’una pel·lícula de ciència ficció però no ho és. En el Retail Forum 2017 ja es podran conèixer robots d’aquest tipus com en Pepper, un robot capaç d’assessorar a un client en el seu procés de compra.
Però la pregunta és com? Com un androide pot ser capaç de conèixer com són els nostres gustos? La veritat és que ja s’està treballant en diferents elements de predicció de compra mitjançant la creació de mapes de calor. Cada botiga serà com un laboratori de proves on, en temps real, s’estudien com poden incidir elements físics, com la decoració, la il·luminació, o la disposició dels propis productes en el nostre procés de compra.
Les noves flagship mimaran al consumidor
El nou concepte que arrasa al món retail són les anomenades flagship d’una marca: una botiga emblemàtica, de grans dimensions ben situada en algun edifici emblemàtic. És on la marca exposa tots els seus productes dels quals disposa. Però no de qualsevol manera: es tracta que el client tingui una autèntica experiència de compra amb personal shoppers, productes personalitzats al moment, d’aquesta forma es pretén incidir en la fidelització del client.
Infidelitats virtuals
Sembla una paradoxa però no ho és. En un món on som infidels virtualment per raons de preu, els establiments utilitzen la virtualitat per comprometre més seriosament als seus clients. I, és que més enllà de la idea que el comerç electrònic acabarà amb el comerç tradicional, els experts afirmen que tots dos models es retroalimenten i tenen encara un llarg recorregut que fer junts. Per exemple, grans marques esportives ofereixen als seus clients aplicacions que els permeten fer entrenaments i compartir, així, les seves marques amb una comunitat que s’alimenta d’esdeveniments i ofertes que es troben en les pròpies botigues.