Llegir el correu electrònic corporatiu d’un treballador d’una empresa per part dels seus superiors és una extralimitació en l’exercici del deure a la vigilància o una mesura de prevenció necessària?
El Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg (TDHE) ha donat la raó a un treballador romanès que va ser acomiadat per utilitzar canals de comunicació de l’empresa per a finalitats personals i que va demanar empara per ser vulnerada la seva vida privada. Però la sala va matisar que els drets de l’empleat es van veure afectats perquè l’empresa no va advertir que les comunicacions “anessin vigilades, ni de la naturalesa i l’abast d’aquesta vigilància”.
Així, el TDHE sembla haver resolt la qüestió pronunciant-se a favor de la intervenció de l’empresa en el correu electrònic dels empleats o, fins i tot, la seva activitat a les xarxes socials, sempre que l’actuació del treballador s’hagi produït durant la seva jornada laboral, utilitzant els mitjans propis de l’empresa i, sobretot, que hagi existit un previ avís de l’empresa.
A Espanya, la Constitució, mitjançant l’article 18.3 ha garantit el secret de les comunicacions, que si bé es refereix a les comunicacions postals, telegràfiques i telefòniques ha d’adaptar-se la seva interpretació a la nostra realitat tecnològica i estendre la seva protecció a les comunicacions informàtiques. Però d’alta banda, l’article 20.3 de l’Estatut dels Treballadors recull expressament que l’empresari podrà adoptar les mesures que estimi més oportunes de vigilància i control per verificar el compliment de les obligacions del treballador.
Els experts recomanen definir la política empresarial en matèria de vigilància de les comunicacions i de l’ús dels mitjans de l’empresa posats a disposició dels treballadors abans de posar-la en pràctica. És a dir, concretar l’ús que s’ha de donar dels mitjans empresarials i filtrar, a priori, els supòsits en els quals l’empresari pot interceptar les comunicacions dels empleats i les conseqüències que s’aplicaran en el cas de produir-se qualsevol anomalia.
Només establint aquest protocol es protegeix al treballador dotant-lo de la dignitat i privacitat que li correspon al moment d ‘utilitzar els canals de les empreses per fer les seves comunicacions, sinó que també es dota a l’empresari d’eines de control i fiscalització de la feina del seu treballador.