El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) rebutja que el Dret de la Unió s’oposi a una normativa nacional que estableix l’obligatorietat de la mediació amb caràcter previ a l’exercici de l’acció judicial en els litigis en els quals siguin part els consumidors, reconeixent que el consumidor pot retirar-se de la mediació a tot moment “sense haver de justificar la seva decisió”.
El TJUE explica que la normativa europea garanteix que els consumidors puguin, “si així ho desitgen”, presentar reclamacions contra els comerciants mitjançant procediments de resolució alternativa de litigis. “El rellevant no és el caràcter obligatori o facultatiu del sistema de mediació, sinó el fet que, com preveu expressament la Directiva, es preservi el dret de les parts a accedir al sistema judicial”, assenyala l’error.
En tot cas, entén que l’exigència d’un procediment de mediació amb caràcter previ a l’exercici de les accions judicials pot ser compatible amb el principi de tutela judicial efectiva si concorren determinats requisits que competeix examinar al jutge nacional. En aquest sentit, el TJUE avala aquesta exigència si no condueix a una decisió vinculant per a les parts, no implica un retard substancial per exercitar una acció judicial, interromp la prescripció dels corresponents drets i no ocasiona despeses significatives, sempre que la via electrònica no constitueixi l’únic mitjà d’accedir al procediment de conciliació i sigui possible adoptar mesures provisionals urgents.
En aquestes circumstàncies, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea conclou que el fet que la normativa d’un país de la Unió Europea no només hagi establert un procediment de mediació extrajudicial, sinó que, a més, hagi disposat l’obligatorietat del recurs a aquest, prèviament a l’exercici d’una acció judicial, no és incompatible amb la pròpia normativa comunitària.
Font: eleconomista.es