Sovint associem el menjar sa com una cuina avorrida i gens atractiva, malgrat els seus enormes beneficis tant per la nostra figura i, també, al moment de fer la digestió.
Doncs bé, per acabar amb aquest tòpic neix el corrent del mood food, una nova tendència gastronòmica que busca el plaer i la satisfacció del menjar a través de plats i dietes que estimulen el bon humor, la tranquil·litat i el plaer.
De mica en mica, aquest moviment, que ja s’ha consolidat al Regne Unit, està aterrant a casa nostra. Precisament, a Anglaterra un dels cuiners que abanderen el moviment és Yottam Ottolenghi. Les seves receptes, majoritàriament vegetarianes, són una oda a la medicina preventiva i gràcies a la seva columna al diari britànic The Guardian ha canviat els hàbits de molts britànics fent populars receptes molt senzilles que, fins i tot, n’han pres nota moltes cadenes de supermercat.
La lluita d’Ottolengui va dirigida a reduir l’obesitat, la diabetis i les malalties cardiovasculars.
La tendència, de fet, va començar fa més de 10 anys al Japó, on el concepte té un missatge carregat d’intencions: dir adéu als antidepressius.
Entre els nutrients i principis actius que promouen la felicitat podem trobar el triptòfan, la teobromina, que es troba només en la guaranà i la xocolata, la fenilalanina, la tirosina, les vitamines del grup B, la C, hidrats de carboni, àcids grassos Omega 3, magnesi, ferro, fòsfor, seleni, liti, o el zinc.
Uns altres d’ells es troben en l’oli d’oliva, alvocat, all, albercocs secs, cloïsses, llegums, especialment el cigró, arròs i cereals integrals, fruita seca com les nous i les ametlles, i fruites com a plàtan, pinya, maduixa i poma.
També el bacallà, sardina, verat, escopinyes, marisc, fetge de vedella, enciam, bròquil, espinacs, xampinyons, pernil, llevat de cervesa, carns magres que no siguin vermelles, dàtils, mel i la inevitable xocolata negra. S’inclou el vi, però amb moderació. És important consumir-los en temporada, quan estan plens de sabor i de nutrients.
Tot plegat connecta, una vegada més, amb la dieta mediterrània i el que va sentenciar Hipòcrates, un dels metges més famosos de la humanitat: “que l’aliment sigui la teva millor medicina i la teva medicina sigui el teu aliment”.