Diuen que és, pràcticament, una extensió del nostre braç. L’utilitzem a diari i a totes hores: els utilitzem per comunicar-nos, com una agenda, com un cercador, com a calculadora, com a despertador… hi emmagatzemem fotografies, dades personals i altres continguts necessaris tant per la nostra vida personal com professional. No podem anar enlloc sense ell però què passa si el perdem o ens el roben? A continuació uns quants consells per dotar d’una major seguretat al seu telèfon mòbil.
Utilitzi una contrasenya de desbloqueig
Només fent lliscar el dit sobre la pantalla ja té accés a les seves aplicacions o a la seva agenda de contactes. Tan còmode com insegur. Per això és recomanable utilitzar alguna mesura de seguretat per tal de desbloquejar el dispositiu: ja sigui una contrasenya, un patró de desbloqueig (aquelles figures que resseguim amb el dit) o fins i tot, alguns mòbils ho permeten, mitjançant l’empremta dactilar.
Instal·li un bloqueig per les apps delicades
Hi ha algunes aplicacions que només serveixen per configurar el terminal mòbil i protegir-lo amb més restriccions com, per exemple, la de tenir una contrasenya per algunes apps com xarxes socials, la de la seva entitat bancària o, fins i tot, del seu centre mèdic. Una de les més recomanables és la AppLocK, per Android, amb la que pot guardar un patró per desbloquejar o algun codi alfanumèric i amb el qual pot seleccionar quines aplicacions vol que s’hi associï. En el cas dels mòbils IOS també hi ha l’APP Secret Apps Lite, la qual es pot arribar a personalitzar perquè faci una foto i ubiqui la localització exacta quan algú intenti accedir i falli en el password.
Utilitzi la navegació oculta
Igual que ho pot fer amb el seu navegador de capçalera al seu pc també pot navegar en mode d’incògnit a través del seu mòbil. L’objectiu és que no hi hagi rastre sobre les pàgines que visita. Tot i que no és ocult al seu proveïdor d’internet sí que ho és per qui li pugui mirar el mòbil i pugui regirar entre el seu historial.
Obrir i tancar sessió
Introduir usuari i contrasenya cada vegada que obri aplicacions com whatsapp o gmail resulta incòmode i pesat. A més, el deixarà desconnectat de les seves notificacions mentre ho tingui tancat. Segurament és una mesura excessiva però si vol extremar precaució més val perdre temps introduint les dades que tenir un espant. Especialment es recomana obrir i tancar sessió en webs de botigues online si hi ha criatures per casa.
Instal·li una app antirobatori
Seria millor no haver de recórrer mai a aplicacions com aquesta, però és millor encara si s’ha d’utilitzar quan fa falta. Aquesta, Cerberus Anti Robo, disponible per Android i IOS, li permet localitzar via web el seu mòbil si no el troba, la qual cosa li pot evitar una mala estona pensant que li han robat el mòbil quan, en realitat, se l’ha deixat en algun racó del seu cotxe.
Però, a més, si, efectivament li han robat li permet controlar-lo a distància per bloquejar-lo, esborrar les dades de la targeta de memòria, fer-lo sonar, gravar o fer fotos per intentar trobar-lo o identificar el lladre, fins i tot, mostrant un missatge a la pantalla.
Ull amb les wifi obertes
En aeroports, cafeteries, hotels… les xarxes de wifi obertes són una solució pel nostre estalvi de dades i per evitar pagar el roaming des de l’estranger però cal anar amb peus de plom perquè aquest tipus de xarxes són les més fàcils de hackejar i aconseguir informació vulnerable. En aquest sentit, millor evitar connectar-se amb el seu banc o fer compres en què hagi de donar un número de la targeta.
I… ull amb les descàrregues
Millor fer-ho des de plataformes segures com el Playstore de Google o l’Apps d’Apple. La resta de descarregues des de webs millor evitar-les. Són un colador de virus i spam.